Pánikoló házikedvencek szilveszterkor!

Figyeljünk fokozottan kedvenceinkre az újévvárás alatt! A tűzijátékok és petárdák hangja pánikot okozhat az állatoknál. Az állatvédők a teljes PetárdaSTOP mellet kampányolnak! Pár tipp kedvenceink védelmére!

Sokan tartanak városunkban is háziállatot. A kutyák és macskák különösen érzékenyek a szilveszterkor használt tűzijátékok és petárdák hangjára. Kifinomult hallásuknak köszönhetően a veszély elől való menekülési ösztönük aktiválódik a robbanások hallatán. Sokszor még az emberek számára is ijesztő és zavaró hanghatások kedvenceink számára még inkább rémisztő – főleg, hogy forrásuk számukra sokszor ismeretlen és érthetetlen. Félelmükben könnyen agresszívvá válhatnak az amúgy barátságos kedvencek, akár saját gazdájukat is megtámadhatják. Ami azonban a legnagyobb problémát jelenti, hogy a rémült állat el is szökhet. A hang által okozott zavar hatására olykor napokig, de előfordul, hogy soha többet nem kerülnek elő.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület pár tippel szolgál a gazdiknak erre az időszakra:

  1. A kutyában lévő (kötelező) mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető.
  2. Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.
  3. A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat.
  4. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére.

Ha mégis megtörtént a baj, érdemes a www.allatvedo.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről tájékozódni, hogy a házi kedvenc minél hamarabb és lehetőleg szerint épségben előkerüljön!

Megosztás