PDSZ: a tanárok béremelése helyett a megfélemlítésükre költ a kormány

Évi csaknem egymilliárd forintot szán a kormány a tanárok „komplex ellenőrzésére” 2022-től. A közlönyben megjelent kormányhatározatra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete bukkant rá, de azt senkivel sem egyeztették.

Évi egymilliárd „komplex ellenőrzésre”

A PDSZ kifogásolja, hogy a rendelet alapján, a „komplex ellenőrzés” keretében gyakorlatilag bármelyik intézmény bármelyik pedagógusát vegzálhatják, méghozzá úgy, hogy ezt sem a szakmai szervezetekkel, sem az érdekvédelmiekkel nem egyeztették.

„Az intézményeknek nem új ellenőrzésekre, és az azokkal kapcsolatos adminisztrációra van szükségük! Nem különmunkával kellene szorongatni őket, hanem hagyni kellene, hogy most, amíg még lehet, ledolgozhassák a felhalmozott hátrányt a tanulókkal. Ehhez szakmai szabadságra és nyugalomra lenne szükség, már amennyire a meghosszabbított járványügyi vészhelyzetben ez egyáltalán lehetséges – és ha már segíteni ezt a munkát a kormány nem képes, legalább ne akadályozza azt” – írja a PDSZ.

Szerintük cinikus dolog ismeretlen célú és tartalmú megfélemlítő ellenőrzésekre pénzt költeni, amikor a kormány nem képes régi adósságát, a bérrendezést végrehajtani.

„A PDSZ ezt nem fogja tűrni: a gondokat nem ellenőrzéssel és retorziókkal lehet megoldani, hanem azonnali bérrendezéssel, a munkakörülmények javításával és a szakmaiság haladéktalan visszaengedésével az oktatásba.”

Az egyetemek helyett a kormány határozza meg, hogyan oktassák a pedagógusokat

Eközben szintén a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a tanárszakok képzési és kimeneti követelményeit mostantól minisztériumi szinten határozzák meg, vette észre a Népszava. Korábban az egyetemek vezetői által létrehozott szakmai bizottságok tantervi ajánlásokkal támogatták a pedagógusképzés tanterveinek kidolgozását, ezt a jogukat azonban a most közzétett szabályozás eltörölte.

Havi nettó 145 ezerért pótolják a „nem hiányzó” pedagógusokat

Siralmas összegért dolgoznak az iskolákban és az óvodákban a pedagógiai asszisztensek – írja az Eduline szerdai cikkében. Mivel a fizetésüket a közalkalmazotti bértábla alapján számolják – amely 2008 óta nem változott -, egy heti negyven órát dolgozó pedagógiai asszisztens garantált bérminimumot, vagyis havi nettó 145 ezer forintot kap. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a lapnak megjegyezte: Finnországban három ellátandó diákra jut egy asszisztens, Magyarországon kétszázra. A pedagógiai asszisztensek egyre gyakrabban pótolják a kormány szerint „nem hiányzó” pedagógusokat.

Miniszter: szükséges, de nem életszerű a pedagógusbérek emelése

Novák Katalin, a családokért felelős miniszter éppen tegnap nyilatkozott a pedagógusbér-emelésről: „a pedagógus életpálya nem minimálbérhez kötött. Ilyen értelemben ez egy olyan felvetés, ami megváltoztatná a mostani logikáját a pedagógus életpályának. Én nem érzem azt életszerűnek, hogy változtassunk a jelenlegi logikán alapjaiban. Azon, hogy egyébként a pedagógusoknak a bérét kell emelni, ezzel nem tudnék vitatkozni, és nem is szeretnék.”

Megosztás