Publicus: a többség szerint a kormány a járványt kihasználva intézi el, amit akar

A kutatás szerint az emberek 60%-a úgy gondolja: a kabinet a járványra hivatkozva bevezetett rendkívüli jogrendet arra használta, hogy amit nem sikerült eddig különböző ügyekben véghez vinnie, azt most megtegye.

Az emberek majdnem 60 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány a politikai érdekeinek megfelelően befolyásolja/alakítja a járvánnyal kapcsolatos statisztikákat –  derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megrendelésére készített. 

Túl van a vírussokkon a társadalom: ezt jelzi, hogy míg márciusban az emberek 76 százaléka vette biztosra, hogy intenzív járvánnyal kell majd szembenéznie Magyarországnak, májusban már csak a negyedük gondolta ezt. Ráadásu most már a polgároknak csak 58 százaléka tippeli azt, hogy Magyarországot eléri a járvány második hulláma – holott a hazai és a nemzetközi szakmai vélemények egyaránt biztosra veszik a vírus visszatérését.

Az emberek 25 százalékának anyagi helyzetét rosszul érintené, ha a második hullám miatt újra korlátozásokat vezetnének be, 20 százalékuk pedig nagyon súlyos helyzetbe kerülne. A legnagyobb bajban a vállalkozások (jellemzően az egyszemélyes és kis cégek) lennének, különösen vidéken. Meglepő, hogy a „pénzprobléma” miképp változik pártpreferenciától függően. A Publicus Intézet úgy találta, hogy a legkevésbé a Fidesz szavazótáborát viselné meg egy második hullám, a legjobban pedig a Jobbikét, illetve a Momentumét.

A veszély ideiglenese múltával már az emberek 49 százaléka úgy gondolja, hogy a kormány nincs a helyzet magaslatán a koronavírus-veszély kezelésében (ez az arány márciusban még 41 százalék volt). Ráadásul a többség (mintegy 60 százalék) úgy látja: a kabinet a járványra hivatkozva bevezetett rendkívüli jogrendet arra használta, hogy amit nem sikerült eddig különböző ügyekben véghez vinnie, azt most megtegye. Ez pedig bizalmatlanságot szül, aminek legkifejezőbb példája az a hit (az emberek majdnem 60 százaléka így gondolja), hogy a kormány a politikai érdekeinek megfelelően befolyásolja a járvánnyal kapcsolatos statisztikákat.

Megosztás