Somogy 56 százaléka minimálbért vagy bérminimumot kap

A vállalati szférában ez a meglehetősen beszédes adat derült ki. Ez alapján Somogy a harmadik legrosszabbul teljesítő megye az országban. Nálunk több minimálbéres és bérminimumos dolgozó csak Szabolcsban és Békésben van.

A Portfolio birtokába került egy, a Pénzügyminisztérium által készített anyag, amiből kiderül: a hazai vállalati szektorban a munkavállalók több mint 42%-a minimálbért vagy garantált bérminimumot kap. Világosan kiütköznek a területi különbségek is: a keleti országrészben sokkal többen dolgoznak minimálbérért, mint a nyugati megyékben vagy Budapesten. Ez alól, mint említettük, sajnos, kivétel Somogy.

Az ágazatok közül kiemelkedik a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, az élelmiszergyártás, az építőipar, a mezőgazdaság, a szociális ellátás, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység. Ezeket a szektorokat mélyen „beszippantotta” a feketegazdaság. A termelékenységi adatokat tekintve pedig nem meglepő, hogy a magyar tulajdonú cégeknél a dolgozók csaknem fele, míg a külföldieknél a munkavállalók negyede dolgozik a legkisebb bérekért. 

A Pénzügyminisztérium KSH adatokon végzett becslése szerint a vállalatok körében az alkalmazottak 42,4%-át érintette 2018-ban a minimálbér vagy a garantált bérminimum emelése. Ez csaknem egyenletesen oszlott meg: 21,4%-ot, vagyis 443 ezer dolgozót érintett a minimálbér emelése és 21%-ot, vagyis 436 ezer munkavállalót a bérminimum növelése.

Munkaerő-piaci szakértők szerint az állami szektorban (közszolgáltatást ellátó dolgozó) további 230-250 ezer főt érinthet a legkisebb bérek emelése, erre azonban nem terjed ki a PM elemzése. Így a teljes nemzetgazdaságban mintegy 1,1 millió fő kapja a törvényben meghatározott legkisebb bért.

A Portfolio hozzáfűzi: a tárca elemzése nem terjed ki a több mint 1 millió önálló vállalkozóra és a 150 ezer fő körül mozgó közfoglalkoztatottra (akiknek alacsonyabb a bérük a minimálbérnél is).

 

Megosztás