Szabad roaming, szabad net

Mióta nyár közepén eltörölték a roaming díjakat, a magyarok körében látványosan megnőtt a külföldi telefonhasználat. Hívások, SMS, mobilnet – bátrabban használjuk a korábban méregdrágának hitt szolgáltatásokat.

Június 15-e óta roamingdíjak nélkül is lehet a belföldi feltételekkel azonos módon telefonálni. Nem kell vakarnunk a fejünket, hogy most az az olcsóbb, ha én telefonálok haza, vagy ha anyuka hív fel minket. De mit is jelent pontosan a roaming kifejezés?

Az úgynevezett roamingot, vagy „barangolást” sokan összetvésztik a nemzetközi hívás fogalmával. Valójában minden alkalommal, amikor egy külföldi országban használjuk az itthon vásárolt SIM-kártyát, a roamingolás történik. Ebbe nem csak a telefonhívások tartoznak bele, hanem az adatforgalom és az SMS szolgáltatás is, és függetlenül attól, milyen készülékbe helyeztük a SIM kártyát. Vagyis ha itthonról telefonálunk külföldre, az nem minősül roamingnak.

Korábban mindezen szolgáltatások drágábbak voltak külföldről indítva, sőt, a hívásfogadásnak is külön díja volt. Utóbbi oka, hogy a minket hívó félnek nem kellett tudnia, hogy mi külföldön vagyunk, épp ezért, aki minket hívott, pontosan annyit fizetett a hívásért, mintha Magyarországon tartózkodtunk volna, a többletköltség pedig ránk terhelődött. Ezeket a díjakat eltörölték a nyár közepén, és azóta érezhetően növekedett az emberek kedve a roamingoláshoz is. Az eNET és a Telekom közös felmérése alapján 900 ezren nyúltak a készülékükért külföldön mobilnetezés céljából. A felmérésben részt vevők 37 százaléka a roaming tarifa eltörlése után merészkedett külhonban az internetre először telefonjuk segítségével. A szám várhatóan emelkedni fog a téli síszezon alatt. Valószínűleg a nyári vakáció után kapott telefonszámlák is kedvező képet festettek.

A magyarok jól értesültek voltak a beígért változást illetően: a felnőtt internetezők 85 százaléka hallott a roamingdíjak eltörléséről június 15-ét megelőzően, ez is magyarázza, miért ment olyan könnyen az átállás. Nemcsak többen, hanem többet is netezünk külföldi utazásaink közben, amióta nem szükséges a folyamatos wifi-vadászat az uniós tagállamokban sem. Június közepe óta közel kétszer annyian használták külföldön a mobilinternetüket naponta többször is. Érdemes megnézni, a felmérésben részt vevők mire használják, saját állításuk szerint a leggyakrabban a mobilnetet külföldi utazás során: a legnagyobb arányban e-mailezésre, (85 százalék), de a chat-elés is igen gyakori (71 százalék). Ezenkívül a tájékozódás és információszerzés is kiemelt fontossággal bír: 81 százalékuk navigáláshoz használta az internetet, 77 százalékuk információt keres, és persze sokan bújják az időjárás-előrejelzéseket is (67 százalék). A telefonhívások és SMS-küldések száma is megnőtt, de koránt sem akkor mértékben, mint a mobilnetezés használata. 

 

 

Az eNET közleményéből kiderül, a válaszadók 64 százaléka jósolja az internethasználat növekedését Európában a roaming díjak eltörlésének következményeként. 

Forrás: Marketing&Media Online

Megosztás