Szakszervezetek: nyugdíj- és béremelést az árrobbanás miatt!

Nálunk volt a legmagasabb az infláció, és itt a legnagyobb a GDP-növekedés: tehát mindenképpen indokolt azonnal emelni a béreket és a nyugdíjakat – követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Béremelési korrekciót, legalább 1,2 százalékos visszamenőleges nyugdíjkiegészítést, a nemek közötti béregyenlőtlenség megszüntetését, valamint a közszolgáltatók számára mielőbbi bérajánlatot követel a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ ezt a KSH inflációadatai és a GDP-növekedés alapján nemcsak indokoltnak tartja, de el is várja. A szövetség a VKF összehívását szorgalmazza – írja a Portfolio.

A munkavállalóknak is részesülniük kell a jobb gazdasági teljesítmény hasznából – erről adott ki közleményt a MASZSZ. Az érdekképviselet szerint ha már a vártnál jobban, 4,9 százalékkal nőtt a magyar GDP, akkor kell, hogy legyen pénz az egyeztetés nélkül bevezetett 8 százalékosnál nagyobb minimálbér-emelésre. Főleg úgy, hogy eközben az infláció több, mint hét éves csúcsra, 4,7 százalékra ugrott.

A szövetség 1,2 százalékos azonnali nyugdíjkiegészítést is kér, mert az infláció jóval nagyobb, mint a 2,8 százalékos nyugdíjemelés.

A Portfolio arról írt: MASZSZ várhatóan a jövő héten egyeztet a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának résztvevőivel, arról, hogy milyen közös fellépéssel lehet a kormányból ajánlatot kikényszeríteni.

Megosztás