Száz éve összetartozunk

Ma száz éve, hogy aláírták Trianonban az első világháborút lezáró szerződést. Magyarország elvesztette lakosságának több mint a felét, területének pedig kétharmadát. Egy méltó, gyönyörű dallal emlékezünk.

Június 4-ét a Magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. A rendelkezés kimondta: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Több összetartozás-dal is született az elmúlt időszakban. Mi a Csík zenekar népdalfeldozását ajánljuk figyelmükbe: ebben a szerzők a versszakokat úgy válogatták, hogy az összes elszakított nemzettestet megidézzék. A különböző tájegységeken született népdalszövegek részleteit pedig onnan származó előadók adják elő. Közreműködik többek között Szvorák Katalin, Szarka Tamás, Keresztes Ildikó, Tátrai Tibor, Fernczi György, Mező Misi és Bocskor Bíborka.

A francia külügyminisztérium levéltára a napokban közzétette az 1920. június 4-én aláírt szerződés eredeti, letölthető szövegét a honlapján. Erről az oldalról elérhető az 523 oldalas dokumentum.

Nagyatádon ma délután fél 5-kör a Magyarország emlékmű előtt tart megemlékezést az Erdélyi Baráti Kör. Beszédet fog mondani Jakab László Tibor, a szervezet alelnöke. 

Megosztás