Szuper kék vérholdfogyatkozás!

Szuperhold, vérhold, kékhold és holdfogyatkozás – mindezen jelenségek egyszerre lesznek észlelhetők ma este. Ilyen egybeesésre 150 éve nem került sor!

Számos csillagászati oldal foglalkozik a különös holdjelenségek egybeeséséről, melyek ma este lesznek láthatók az égen. Az időjárás-előrejelzések alapján ráadásul tiszta ég várható, semmi nem zavarhatja meg a szemlélődést. De mit is jelentenek ezek a fogalmak? Vegyük őket sorra:

HOLDFOGYATKOZÁS: a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és eközben árnyékot fog vetni a Holdra. Teljes holdfogyatkozás várható, ugyanakkor a legtöbb beszámoló nem tér ki arra, hogy számunkar ez nem lesz látható Magyarországról. Az érintett területek a Csendes-óceán partjain helyezkednek el, így például Ausztráliában, Japánban, Alaszkában fog elbújni a Hold a Föld árnyékában, mely ma, magyarországi idő szerint 13:51-kor kezdődik, és 15:07-kor végződik.

Az alábbi animáció szemlélteti, a holdfogyatkozás mely területeken lesz látható.
forrás: www.timeanddate.com

VÉRHOLD: A Föld más részein, melyeken a teljes holdfogyatkozás nem lesz észlelhető, a részleges holdfogyatkozás okozta árnyékjelenségek nyújtanak különleges látványt. A részleges fogyatkozás mondhatni legrészlegesebb esetében a föld árnyékának csak a pereme vetül a Holdra, mely esetben szórt fény világítja meg az égitestet, ugyanolyan vörös színben, mint ahogy mi a naplementét látjuk. Ezért a Hold sötét-vöröses árnyalatot ölthet. Fontos hozzátenni, hogy ez sem mindenhol lesz észlelhető, de Magyarország még éppen ebbe a régióba esik. Viszont csak egy rövid időszakra öltözik a vörösbe a Hold: 16:45-kor bukkan fel a horizonton, és az úgynevezett penumbrális, árnyékszéli holdfogyatkozás 17:07-kor ér véget, a naplementével egy időszakban. 

A föld árnyékának pereme vetül a Holdra, vörös színárnyalatot okozva

Vérhold: A népi babona baljós események előjeleként tartja számon

SZUPERHOLD: Ellipszis alakú keringési pályájának következtében a Hold Földhöz viszonyított távolsága változó: legtávolabb 405 ezer, legközelebb pedig 353 ezer kilométerre van. Ritka eset, ha a telihold és a földközeli állapot egybeesik, ilyenkor a látszólagos mérete 14%-kal, fényessége pedig közel 30%-kal megnövekszik. Holdkórosoknak nyugtalan éjszakájuk lesz.

KÉKHOLD: Nevével ellentétben a Hold nem fog kék színt magára ölteni, a név azt a jelenséget írja le, amikor egy hónapon belül kétszer is telihold látható. Mivel a holdciklus 29 napos, ez is egy ritka jelenség, sokszor évtizedekig nincs rá példa, de most márciusban is megismétlődik majd. Kék színt is ölthet magára a Hold, de ezt csak a légkör magasabb szintjeibe került szennyeződések okozhatják, például a Krakatoa-vulkán 1883-as kitörése esetében. Ha valódi kék Holdat látnánk, kezdhetnénk aggódni.

Remek alkalom lesz ez az éjszaka az amatőr fotósoknak, az éjszakai baglyoknak és a szerelmes pároknak egy esti sétára!

Induló kép: Röhrig Dániel – a kép illusztráció

Megosztás