Temetést is csak szűk körben tartanak

Korlátozott számú résztvevővel tartják a temetéseket, ha sokan lennének, hamvasztást javasolnak, és az urnaelhelyezés időpontjának elhalasztását. Fertőzött elhunyt esetén valószínűleg hamvasztást rendelnek el.

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzettel összhangban intézkedéseket adott ki a Somogy Temetkezési Kft. Eszerint az ügyfélszolgálati irodákban minimálisra kell csökkenteni a temetés megrendelésen részt vevő családtagok számát (maximum 2 fő). Biztosítani kell a kézfertőtlenítés lehetőségét részükre. Mint írják, ha lehetőség van rá, személyesen járnak el a hatóságoknál és az okmányok elkészíttetésében.

Minden autóban lenni kell fertőtlenítőszernek, papírruhának és kesztyűnek.

Háztól az elhalálozást követően 3 órával kell megkezdeni a szállítást. (A kihűlt test már nem fertőz, kivéve a testnedveket.) Kollégáik háznál nem öltöztetnek, ezt a kórházban vagy a temetőben teszik meg. Koronavírussal fertőzött elhunyt szállítása esetén ugyanaz az eljárás, mint az AIDS-fertőzött esetén.

A temetés a szokásos rendben történik, lehetőség szerint korlátozott résztvevőkkel. Zárt térben történő gyászszertartás esetén korlátozni kell a részvevők létszámát. (A ravatalozó méretétől függően 10-50 fő.) Amennyiben lehetőség van rá (és az időjárás ezt lehetővé teszi) a ravatalozást nyílt térben kell végrehajtani.

Azt javasolják, hogy 70 éven felüli hozzátartozók csak nagyon indokolt esetben, saját felelősségükre vegyenek részt a temetésen.

Amennyiben nagyobb temetési részvétel várható, akkor a hamvasztásos temetést javasolják, és az urnaelhelyezés időpontjának elhalasztását békésebb időpontra. Mint írják, fertőzött elhunyt esetén valószínűleg hamvasztást rendelnek el.

A napokban ezzel kapcsolatban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelet küldött: a temetéseket egyszerű formában, röviden kell megtartani. A református egyház vezetése hasonló döntést hozott: temetésekkor csak a szűk család vegyen részt a szertartáson.

Megosztás