Túlnyomó többség: növeljék a munkanélküli segély időtartamát!

A magyarok négyötöde (83%) egyetért azzal, hogy a kormány a válság miatt a munkanélküli segély időtartamát a jelenlegi 3 hónapról érdemben növelje (6 vagy akár 12 hónapra).

Ez derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. Ezzel szemben a kabinet egyelőre kitart a fejlett világ legszűkmarkúbb rendszere mellett.

A bő négyötödös többségen belül 62 százalék szerint a segély idejének a növelés érdemi segítség volna az állásukat elvesztők számára, míg további 21 százalék szerint erre a lépésre csak átmenetileg kerüljön sor.

Az állam 2019-ben a munkavállalók által befizetett munkaerő-piaci járuléknak csupán harmadát költötte a munkanélküliekre (kb. 320 milliárd forintból 78 milliárdot.) Az Orbán-kormány még 2012. januártól vágta vissza 9 hónapról 3 hónapra ezt a juttatást, egyúttal át is nevezte álláskeresési járadékra. Ezt azzal indokolta: így arra ösztönözik az állásukat elveszítő embereket, hogy minél gyorsabban találjanak maguknak munkát, ne pedig az állami segítségre várjanak.

Egyébként a 3 hónap példátlanul rövid a fejlett világban: fél évnél rövidebb ideig a magyarokon kívül csak Csehországban (ahol öt hónap, de 50 év felett nyolc, 55 év felett pedig 11 hónap) fizetik ezt a fajta juttatást – írta korábban a G7.hu.

Megosztás