Újranyílnak a határok is

A járványhelyzet javulásával sorra jelentik be az európai országok, hogy feloldják határzáraikat. Van, ahol már kinyilvánították a járvány végét, más nemzetek még elővigyázatosabbak. 

Az uniós tagállamok maguk dönthetnek a beutazási korlátozások feloldásáról vagy lazításáról. Az Európai Bizottság az javasolja, hogy az országok csak akkor nyissák meg újra a határaikat, ha járványügyileg az ország már biztonságosnak mondható. A határzárak feloldását követően nem lehet diszkriminációt alkalmazni más nemzetiségű polgárokkal szemben, azaz akkor is át kell engedni valakit, ha az illető nem a határ által elválasztott két ország valamelyikéből származik. A határzárak feloldásával egyidejűleg ezekben az országokban a vendéglátóhelyek és szállodák is újra fogadnak turistákat. Különösen a nagy idegenforgalmat bonyolító országokban van égető szükség ennek a gazdasági ágazatnak a beindítására. Az aktuális adatok szerint a szomszédos országaink az alábbi módon fogják engedélyezni a ki- és beutazást.

Horvátország

A napokban jelentették be, hogy május 29-től teljesen feloldják a határzárat a Horvátország és Magyarország között. Két hete részlegesen ez már megvalósult, de az átkelők eddig csak indokolt üzleti vagy halaszthatatlan személyes okból utazhattak a határon túlra. Május 29-től több országgal szemben is feloldják a beutazási tilalmat, így például Ausztria, Csehország és Szlovákia polgárai is újra beléphetnek majd az ország területére. Horvátország kedvelt célpont az európai idegenforgalomban, a vezetés abban bízik, hogy a határzárak feloldásával a korábbi forgalom 60 százaléka még helyreállítható.

Ausztria

Az ingázók miatt már most szerdán megnyitottak két határátkelőt Magyarország és Ausztria között, Jánossomorjánál és Alsószölnöknél. Szúrópróbaszerűen ellenőrzik az átkelőket, munkáltatói igazolást kell felmutatniuk az utazásuk indoklásaként. A kirándulókat egyelőre még nem engedik be. Viszont várhatóan június 15-től Ausztria teljesen megnyitja a határait Magyarország, Csehország, Szlovákia, Németország és Svájc felé.

Szlovénia

Itt jelentették be Európában először a járvány végét. Horvátország felől már meg is nyitották a határokat. Jelenleg is zajlanak a tárgyalások a szlovén-magyar határzár feloldásáról. Várhatóan június elején lesz megengedett az utazás a két ország között. A szlovén egészségügyi hatóságok ajánlása szerint már lehetséges lenne a határzár feloldása.

Szlovákia

Itt egyelőre szigorú szabályok szerint járnak el a határoknál, még nem enyhítettek a korlátozásokon. Pozsonyban szerdán azt jelentették be, hogy június 26-ig meghosszabbítják az ideiglenes határellenőrzéseket. A munkavégzés céljából ingázó szlovák állampolgárok átléphetik a határt, illetve nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik csak egy napra utaznának ki.

Románia

Tegnap reggel az összes átkelőt megnyitották a román–magyar határon. Romániában május 15-én szüntették meg a veszélyhelyzetet, azóta óriási sorok alakultak ki az ellenőrzőpontokon. Az átkelőhelyeken ugyanis 5-10 perce meghosszabbították az egy személy átléptetésére fordított időt. A helyzet annyira súlyossá vált, hogy a román határőrség vezetője tegnap lemondott a posztjáról.

Szerbia és Montenegró

Péntektől vírusteszt és korlátozások nélkül léphetnek be Szerbiába a hazai és a külföldi utazók is, és Montenegróba is be lehet utazni, több tengerparti strand is megnyílik.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás