Választás 2018: április 8-án szavazhatunk

Áder János, köztársasági elnök a mai napon hivatalosan is kitűzte az idei országgyűlési választások időpontját. Az előzetes feltételezéseknek megfelelően az államfő az első lehetséges időpontot választotta.

Áder János a Köztársasági Elnöki Hivatal oldalán tette közzé a 2018. évi országgyűlési választások hivatalos időpontját.

„Az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választása időpontjának kitűzéséről
1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé. Az azóta eltelt időszakban fiataljaink újabb és újabb nemzedékei váltak értékes és nélkülözhetetlen részévé politikai nemzetünknek.

Magyarország választójoggal rendelkező polgárai az akkori sorsdöntő tavasz óta immár nyolcadik alkalommal dönthetnek arról, hogy kikre bízzák az ország ügyeinek intézését.

Az 1990-es polgári demokratikus átmenet lehetővé tette az európai alkotmányos hagyományokból építkező szabad és független Magyarország megszületését.

1990 óta a választás időpontjának kitűzése a köztársasági elnök alkotmányos joga és kötelessége.

Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel – külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt –, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki.

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke”

A köztársasági elnök közleményét követően hozza nyilvánosságra rendeletében az igazságügyi miniszter a választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat. Ezek a választási eljárásról szóló törvény alapján is kiszámolhatóak. Ezeket az index.hu gyűjtötte össze.

A legfontosabb dátumok:

  • Február 9.: Értesítés. Azok a magyar állampolgárok, akik magyarországi lakóhellyel rendelkeznek és választójoggal bírnak, legkorábban február 9-én kapják majd kézhez az értesítést, amely névjegyzékbe való felvételről tájékoztatja őket. Azok, akik ilyen értesítőt nem kapnak, a helyi választási irodához tartozó jegyzőtől kérhetik.
  • Február 17.: A kampány kezdete. A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, vagyis február 17-én indul. Az erre felhasználható forrásokat ebben az időszakban lehet elkölteni.
  • Március 5.: Ajánlások gyűjtése. Ahhoz, hogy a választókerületekben egy jelöltet hivatalosan elismerjenek, legalább 500, a választókerületben lakó polgár ajánlása szükséges. Az ajánlóívek kitöltésének határideje március 5.
  • Március 6.: Országos lista.
    Az a párt állíthat országos listát, amelyik legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben képes kiállítani önálló jelöltet. Az országos listákat a Nemzeti Választási Bizottságnál legkésőbb március 6-ig kell bejelenteni.
  • Március 24.: Határon túliak névjegyzéke. Az előzőhöz hasonlóan az idei országgyűlési választáson is szavazhatnak a nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok. Ehhez március 24-ig fel kell vetetniük magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).
  • Március 31.: Jelentkezés a külképviseleti névjegyzékbe. Azok a választópolgárok, akik a választás napján külföldön tartózkodnak, a nagykövetségeken és főkonzulátusokon szavazhatnak.  Ehhez a helyi jegyzőnél szükséges jelentkezniük a külképviseleti névjegyzékbe való felvétel érdekében. Ennek határideje március 31.
  • Április 6: Átjelentkezés vége. Annak is van lehetősége letenni a voksát, aki a választás napján éppen nem lakóhelyén, hanem másik magyarországi településen tartózkodik. Ebben az esetben április 6-ig kell átjelentkezést kérni a lakcím szerinti választási irodától. Azok, akik átjelentkeznek egy választott településre, természetesen, az eredeti címüknek megfelelő egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak.
  • Április 7.: Levélszavazás vége. Amint az országos lista jogerőssé válik, a választási iroda a külhoni választópolgároknak szavazási levélcsomagok küld. A választónak a szavazatát tartalmazó borítékot kell eljuttatnia a megfelelő külképviseletre, vagy bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választó irodába a magyarországi szavazásra rendelkezésre álló időszakban. Továbbá lehetősége van arra is, hogy szavazatát levélben közvetlenül az NVI-nek juttassa el, ebben az esetben a küldeménynek április 7-én éjfélig meg kell érkeznie.

Jogerős választási eredmény csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása, illetve a levélben leadott voksok megszámlálása után születik. Ennek értelmében az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 14-én, az országos eredményt pedig április 27-én tudhatjuk meg. Az új Országgyűlésnek legkésőbb május 8-ig kell megalakulnia.

Megosztás