Válsághelyzet idején is többet költött stadionokra és sportra a kormány, mint munkahelyvédelemre

51,5 milliárd forintot csoportosított át a kormány valamilyen sporttal összefüggő célra márc. 20. és jún. 2. között. Ez fontosabb volt akkor is, amikor emberek tízezrei váltak munkanélkülivé, és vállalkozások zártak be.

A rendkívüli felhatalmazást kihasználva rengeteg forrást irányított át a kormány sportra, miközben a válság idején sokkal fontosabb célokra sem jutott – írta az mfor.hu. A lap végignézte a járvány első hulláma alatt kiadott kormányrendeleteket és -határozatokat. Kiderült: a kabinet 51,5 ezer millió forintot, azaz napi 695 milliót csoportosított át valamilyen sporttal összefüggő célra ez idő alatt. Például 13,4 milliárd forintot a tatabányai multifunkcionális csarnok beruházására, 11,3 milliárd forintot pedig a szegedi kézilabdacsarnokra. Ugyanakkor 26,3 milliárdot fordítottak munkahely-megtartási programokra a kormány kimutatása szerint.

Egy másik oldalról megközelítve: a sportköltés nagysága több, mint amennyit az önkormányzatoktól elvettek a gépjárműadó államkasszába való átirányításával (az 34,4 milliárd forint).

Ugyancsak sokatmondó ez az összevetés: az 51,5 milliárd forint a fele annak, amit a kormány a jövő évi költségvetésben álláskeresési járadékra szánt. Miközben még a válsághelyzetre való tekintettel és átmenetileg sem volt hajlandó meghosszabbítani az ellátás jogosultsági idejét.

(A címlapon: az atlétikai stadion látványterve)

Megosztás