Vigyázzon: csalók hivatkoznak az orosz-ukrán háborúra!

Egyre több az ukrajnai helyzetre hivatkozó, rosszindulatú programot tartalmazó e-mail, figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. Azt kérik, hogy senki ne kattintson az ezekkel érkező linkekre.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy

a „Helyzet az EU ukrajnai határainál” című levéllel támadnak a csalók, az e-mailek küldője látszólag az Európai Bizottság, de valójában káros hivatkozásokat, valamint csatolt fájlokat tartalmaznak.

A levél tartalmaz egy hivatkozást, amelyre kattintva a letöltött fájlokkal együtt egy csaló programot is futtat a megtévesztett áldozat – tették hozzá.
Azt javasolják, hogy senki ne kattintson rá olyan linkre, amelyet ismeretlen küldőtől kapott, ne töltsön le olyan fájlt, amely nem megbízható forrásból érkezett, használjon vírusirtót, ne engedélyezze a makrókat, mobilalkalmazás esetén is fordítson arra figyelmet, hogy ellenőrizze a megbízhatóságát (az engedélyeket).
Hangsúlyozták: a félrevezető weboldalak, a főleg közösségi médiában szervezett, hamis adománygyűjtések, az adathalász e-mailek és a dezinformációt terjesztő, hatásvadász cikkek célja egyértelműen az emberek megtévesztése.
Tekintettel a jelenlegi helyzetre, bárki kaphat például olyan csaló e-mailt, amelyben a menekültek, illetve a háborús területeken élők támogatására kér pénzt vagy kriptovalutát a feladó. Más bűnözők úgy akarják a gyanútlan internetezők adatait megszerezni, hogy az egyik fél védelmének álcázott akció részeként túlterheléses támadásba (DDoS) próbálják bevonni őket – figyelmeztettek.
Kiemelték, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet mindent megtesz a magyar lakosság biztonságáért. Az elkövetkező időszakban a kibertérben várható aktívabb tevékenység, valamint az információbiztonsággal kapcsolatos, folyamatosan frissülő cikkek miatt hivatalos honlapjuk és közösségi médiafelületeik figyelemmel követését javasolják.

Szintén egyre jobban terjednek azok a konteók, amelyek szerint nincs is háború Ukrajnában. Olyan felvételekkel manipulálják a tömegeket, amelyekről senki nem állította, hogy az orosz-ukrán háborúban készültek. Az rtl.hu szemlézte a BBC riportját, amelyben a brit lap több olyan teóriát is bemutatott, amelyek egytől egyig arról szólnak, hogy valójában nincs is háború Ukrajnában, az egész hisztéria csak a nyugati elnyomók és a háttérhatalmak ármánykodása.

Megosztás