10 százalékkal drágultak a temetkezések tavaly óta

Ahogyan sok szolgáltatás, úgy a végtisztesség megadásának költségei is emelkedtek, köszönhetően a fa- és üzemanyagárak növekedésének, valamint a temetkezési szakmában felmerülő munkaerő-hiánynak.

Egyre drágább lesz meghalni is – akár ezt a morbid címet is adhattuk volna a cikkünknek, és sajnos valóban így áll a dolog: a temetkezések költségei a tavalyihoz képest 10 százalékkal emelkedtek. A fő okok ugyanarra vezethetők vissza, amelyek miatt az utóbbi hónapokban folyamatosan emelkedtek az árak: drágább lett szállításhoz szükséges üzemanyag, a hűtéshez, tároláshoz szükséges energia, az építkezési költségek – a koporsók esetében ez a fára vonatkozik, valamint egyre nehezebb megfelelő munkaerőt is találni, egyre kevesebb a sírásó. Nem véletlen, hogy egyre többen választanak inkább hamvasztást: a fővárosban már a temetések 80 százaléka ilyen, és országosan is több mint 60 százalékos ez az arány – ugyanis a hamvasztás a koporsós temetéshez képest jóval olcsóbb.

Nagyatádon és környékén a Somogy Temetkezési Kft. végzi a temetéseket. A helyi kirendeltség vezetője, Hajdu Zsolt szerint ők is tapasztalják a költségek növekedését, idén három alkalommal emelték az árakat.

Egyre többen választják Nagyatádon a hamvasztást, de ennek nem csak az az oka, hogy olcsóbb. Hanem azért is, mert a például a központi temetőben egyre kevesebb a hely, illetve sokan nem akarják megbontani a sírhelyet, hiszen az is költséges. Ugyanakkor a környéki kisebb falvakban az emberek még nagyobb arányban választják a koporsós temetést.

Nagyatádon jelenleg egy középkategóriás hamvasztásos temetés ára 250-300 ezer forint között mozog, míg egy koporsós temetés ára az egyéb kegyeleti szolgáltatásoktól függően akár egymillió forint is lehet.

Megosztás