130 éves a nagyatádi tűzoltóság

130 éves fennállását ünnepelte a nagyatádi tűzoltóság. Az esemény tiszteletére a egész délutános programsorozattal tisztelegtek nemcsak a nagyatádi, de valamennyi környékbeli hivatásos és önkéntes tűzoltóság tagjai.

Az ünnepi műsor elején szemlére sorakoztak fel a Nagyatádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tagjai, akiket az új megbízott parancsnok, Urr Balázs jelentett a Somogy Megyei Katasztrófavédelem igazgatójának, Wéber Antal dandártábornoknak.

Ezt követően zászlós bevonulás kíséretében koszorút helyeztek el városunk elöljárói, nyugalmazott tűzoltói és a környék településeinek önkéntes tűzoltóinak képviselői Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének szobránál.

Az ünnepség rövidesen könnyedebb hangulatot ütött meg, ugyanis a hagyományőrző tűzoltóegyesület tagaji egy vicces, már-már provokatív műsort adtak elő, amelyben a szántón a kedvesével incselkedő gazda a pipájára gyújtva véletlenül lángra lobbant egy kazalt, amelyhez a korhű ruhába öltözött, kevésbé korhű viselkedésű tűzoltók hangos sípolás kíséretében kivonultak lángot oltani. Lovak hiányában a lelkes tűzoltók maguk tolták a helyszínre a kézipumpás tűzoltószekeret. A luykas vödrű, lyukas elméjű bátor lánglovagok némi italozás beiktatásával végül felülkerekedtek a kazaltűzön.

Ezt követően a fonyódi tűzoltózenekar zenei aláfestésével és a zászlósok vezényletével a jelenlévők díszmenetet alkotva átvonultak a kulturális központba a különleges állománygyűlésükre, ahol egyebek között díjakat nyújtottak át több nyugállományú és még aktív tűzoltónak is.

Eközben a városban hangos szirénázással felvonultak a megjelent tűzoltóautók. Nemcsak a nagyatádi, de a vendég lánglovagok szerkocsijai is. Több retrónak mondható tűzoltófurgon is részt vett a felvonuláson. A kutyák városszerte hangosan ugattak a szirénázó járgányok nyomában.

Eközben az állománygyűlés is véget ért, és az ünneplő „díszmenet” átvonult a nagyatádi tűzoltóság egykori szertárához a katolikus templom mellé, ahova ugyanekkor ért oda a tűzoltókocsi-karaván. Az ünnepség zárásaként Ormai István polgármester és Mayer József nyugalmazott tűzoltóőrnagy együtt leplezték le az évforduló alkalmából a szertárépület oldalán felállított emléktáblát. Ünnepi vacsorával zárult az est a turisztikai központban.

Megosztás