17 százalékkal több ovis lesz az új nevelési évben

A nagyatádi óvodákból 78 nagycsoportos ment iskolába, és 91 új kiscsoportost írattak be az intézményekbe. A szeptemberben kezdődő új nevelési évet teljes dolgozói létszámmal indítják a város óvodái.

A nyár folyamán öt nap takarítási szünet kivételével megszakítás nélkül nyitva volt az ügyeletet ellátó csillagszem Óvoda. Átlagosan 80-90 kisgyereket vittek be a szüleik naponta, vagyis egyre több az ügyeleti igény, hiszen néhány éve ez a létszám még inkább 50 alatt volt.

Manapság már ritkaságszámba menőnek mondható, hogy sikerül teljes dolgozói létszámmal indítani a nevelési évet: a 13 csoportban 26 óvónő és 13 dajka áll munkába, ráadásul valamennyien szakképzettek. Rajtuk kívül 5 pedagógiai asszisztens és az óvodatitkár segíti a kisgyerekek nevelését.

– 295 gyermekünk volt a 2021-22-es nevelési évben, közülük 78 ment iskolába, viszont 91 új beiratkozónk lett, és mindenkit fel tudtunk venni. Ez azt jelenti, hogy a 2023-as nevelési évre 300 fölött lesz a létszámunk – mondta Raczkóné Szantner Katalin, a Nagyatádi Óvodák vezetője. – A beszoktatás folyamatosan zajlik, az új kiscsoportosok szüleinek már a nyár elején megtartottuk a szülői értekezleteket, ahol a kollégák ellátták őket praktikus jótanácsokkal, megkapták, milyen felszerelésre lesz szükség.

Annak rendje és módja szerint minden kiscsoportos megkapta az ovis jelét, hozza majd a benti cipőjét, a tornazsákját, a váltóruháját, megkapják majd a saját óvodájuk egyenpólóját, és a tisztasági felszerelésüket viszik majd magukkal, fogkefét, wc-papírt, papízsebkendőt és folyékony szappant.

A gyerekek napi háromszori étkezésének díja 450 forintról 610 forintra nőtt júliustól a nyersanyagárak rohamos emelkedése miatt. Ősszel évnyitó szülői értekezletek lesznek, az óvónők szerint egyébként is nagyon jó a kapcsolat a szülőkkel, akik készségesek pl. a gyűjtőmunkában, szívesen visznek be otthonról eszközöket a témahetekre, és általában mindenben segítik a nevelés minőségének az emelését.

Nekivetkőznek az óvodák az új nevelési évnek. Fotó: Röhrig Dániel
Nekivetkőznek az óvodák az új nevelési évnek. Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás