20. és 21. évfordulóját ünnepli a Szabásért Egyesület és Női Kara

Már 21 éve alakult a két egyesület, de tavaly a pandémia miatt nem volt lehetőség a jubileum ünneplésére. A két szervezet Szabás kulturális mozgatórugója volt az elmúlt évtizedekben.

A mai napon ünnepli a Szabásért Egyesület és Női Kara a 20. és 21. évfordulójukat. A kerek jubileum alkalmából már tavaly ünnepséget szervezett volna a két egyesület, de a pandémia alatt bevezetett korlátozások ezt nem tették lehetővé. Ezért ezt idén pótolják be.

Szabás két meghatározó kulturális szervezete az ezredfordulón alakult meg. Már a kezdetektől fogva nagy átfedés volt a két egyesült tagjai között, a 19 alapító közül 8-an az énekkar tagjai is voltak, így például a kórus vezetője, Rozina Zoltánné is köztük volt. A két szervezet között 20 éven át szoros együttműködés volt, a Szabásért Egyesület éppen ezért éveken át a kórus működtetésében és finanszírozásában is aktívan részt vett.

Mára már 50 főre bővült a létszám, és bár az átlagéletkor 60 felett van, így is sok fiatal csatlakozott a közös munkához: többségükben Szabásról elszármazott gyermekek és unokák, akik bár ma már máshol élnek, de mindig jelen vannak a nagyobb rendezvényeken. A női kórus aktívan ápolja a község népzenei hagyományait: a repertoárjukban szerepelnek azok a szabási népdalok, melyeket még a 30-as években gyűjtöttek itt össze. A kórus rendkívül magas szinten művelte az éneklést: három szólamban adtak elő dalokat. Azóta sajnos már többen elhunytak az alapító tagok közül, így a többszólamú dalolást elhagyták, de továbbra is őrzik a népzenei emlékeket.

A Szabásért Egyesület és a női kar a falu kulturális programjainak szíve és lelke: együttesen szervezik az nemzeti ünnepségeket és a karácsonyvárást. Az elmúlt 15 évben a két szervezet készítette és díszítette adventre a betlehemet és a „mindenki karácsonyfáját” is.

És persze belsős rendezvényeket is szervezünk – tette hozzá a Szabásért Egyesület elnöke, Kovács István. – Nőnapon a férfitagjaink virággal és vacsorával kedveskednek a női tagoknak, amiért cserébe a hölgyek „ivónappal” viszonozzák a kedvességet. A rendezvények szervezése mellett mindkét egyesület aktívan részt vesz a leader pályázatokon civil szervezetként. Nemrég egy 800 ezer forintos eszközbeszerzésre 90 százalékos támogatást nyertünk, 2014-ben pedig 10 millió forintot az egyesületi ház külső felújítására.

virágot nyújt át Kovács István egyesületi elnök Ruzsa Jánosnénak, a női kar vezetőjének
virágot nyújt át Kovács István egyesületi elnök Ruzsa Jánosnénak, a női kar vezetőjének

A mai ünnepég délelőtt 10 órakor kezdődött. Köszöntőt mondott az egyesület elnöke és Szászfalvi László országgyűlési képviselő. Visszaemlékeztek az elmúlt 21 év munkásságára, majd fellépett a szabási női kar és a testvérszervezet, a kaposvári Korona Énekkar, akikkel már 20 éve ápolják a kapcsolatot: a két kórus egymás ünnepségein rendszeresen fellépett. A közös ebédet követően nezés-táncos mulatság vette kezdetét. A Korona Énekkar egy harmonikást is hozott magával, aki kiváló csárdást játszik a társaság örömére – jegyezte meg az elnök.

Megosztás