37,5 milliót kér Nagyatád belvízvédelemre

Mint emlékezetes, márciusban kétszer is elöntötte a belvíz a Szabadság utca környékét. Hogy ez máskor ne fordulhasson elő, ki kell cserélni ott a belvízvédelmi létesítményeket. Erre igényli a város a pénzt a tárcától.

Ötven családi házat kellett megóvni március 8-án a kerteket elöntő hatalmas mennyiségű csapadéktól. A lakóknak térdig érő vízben kellett átgázolniuk az udvarokban. A katasztrófavédelem délelőtt fél 10-től másnap 10 óráig dolgozott a helyszínen, ahol a környék önkéntes egységei is besegítettek, sőt, külső vállalkozó bevonására is szükség volt. Végül 13 szivattyút vetettek be, óránként 440 köbméter, percenként 15 ezer liter vizet távolítottak el az árkokból. Március 17-én, kisebb mértékben ugyan, de megismétlődött a helyzet a nagy mennyiségben lehulló csapadék miatt.

A belvíz elvonulása után a szakértők elvégezték az előzetes kárfelmérést. A város benyújtotta kárigényét a vis maior támogatási alapra a belügyminisztériumhoz. Az ehhez szükséges független műszaki szakértői dokumentáció elkészítését megrendelte az önkormányzat. 

A két esemény védekezési költsége 510 ezer és 448 ezer forint volt. Ennél jóval tetemesebb költség lesz az ottani belvízvédelmi rendszernek a felújítása és kibővítése: erre azért van szükség, hogy legközelebb ne fordulhasson elő hasonló belvízkár. Az előzetes számítások szerint a csatornahálózat kibővítése, a belvízvédelmi létesítmények műtárgyainak javítása, cseréje 52 és fél millió forintba kerül. Erre nyújt be pályázatot a város. A kiírás szerint 70%-os mértékű támogatás igényelhető. Saját forrásként a város biztosítja a szükséges 16 millió forintot. A témáról szóló előterjesztést ma tárgyalta és hagyta jóvá a képviselő-testület.

 

Megosztás