5000 ember életét menthetné meg az országos vastagbélrák-szűrési program

Évente 13 ezren betegszenek meg vastagbélrákban országszerte. Ezek jelentős része elkerülhető lenne, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ országos szűrőprogramot hirdetett. Ám a részvételi arány eddig csekély.

Novemberben küldte ki a népegészségügyi központ a szűrővizsgálatra a meghívókat a nagyobb kockázatú, 50-70 éves korosztálynak. Azóta országosan több mint 100 ezer embert invitáltak meg a vastagbélrák-szűrési programra, ám a részvételi arány nem hozta meg a tervezett eredményeket.

13 ezren betegszenek meg, és csaknem 5 ezren halnak bele a vastagbélrák okozta komplikációkba. Éppen ezért kiemelkedően fontosak a szűrővizsgálatok, ugyanis a korai diagnózissal a daganatos megbetegedés könnyebben gyógyítható is. A vastagbélrák előfordulása 40 év felett ugrásszerűen megemelkedik. A betegségben szenvedők 90 százaléka már elmúlt 50 éves. Az uniós és országos finanszírozású program éppen ezért az 50-70 év közöttieket célozta meg, és külön meghívót is küldött a számukra.

A szűrés két lépcsőben valósul meg: a meghívottak a háziorvosuknál jelentkezhetnek a vizsgálatra. Először kapnak egy székletminta begyűjtő szettet, amivel otthon két alkalommal kell az erre a célra kapott eszközzel mintát venni a végtermékből. Ezt kell beküldeni válaszküldeményként a készlet leírása szerint. A mintákat bevizsgálják, az eredményről pedig értesítik a pácienseket.

Azt, akinek a teszteredménye nem negatív – a vizsgáltak többségénél, 92-93 százalékánál így lesz –, a háziorvosa vastagbéltükrözésre küldi. Utóbbiak 25 százalékában polipot találnak, melyet ott helyben le is szedik.

Sajnos november óta csak kevesen éltek a lehetőséggel, és a nagyatádi háziorvosok ezt megerősítik: térségünkben összesen 500-an élhetnének a szűrővizsgálat lehetőségével, ám eddig ezzel a kéréssel összesen csak 70-en keresték fel a háziorvosukat.

Dr. Erdő Gabriella háziorvos szerint rendkívül fontos lenne a nagyobb részvételi arány, és ezúton is javasolja az érintett korosztálynak, hogy bátran jelentkezzenek a vizsgálatra.

Megosztás