A csalók mindig új trükkökkel próbálkoznak

Mindig képesek megújulni, de gyakran használják a bevált módszereket is: megyénkben számos feljelentés érkezett már olyan ügyekben, ahol a csalók gyanútlan áldozatoktól kicsaltak nagyobb összegeket.

Meggyőző mesék, hitelesnek látszó papírok és kinézet valamint hiszékeny, jó indulatú polgárok – a csalás receptje. Időről-időre megrögzött csalók visszatérnek megyénkbe, és új történettel, új átveréssel próbálják áldozataikat megtéveszteni. A legnagyobb veszélynek az egyedül élő nyugdíjasok, idős emberek vannak kitéve, akik fizikai állapotukból, életkorukból adódóan sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak a bűncselekményekkel szemben. Pontosan ezt használták ki azok az elkövetők is, akik tavaly egy idős nagyatádit loptak meg a saját házában.

Az elkövetők az emberek jóhiszeműségét, segítőkészségét, hiszékenységét kihasználva a legkülönbözőbb legendákkal és történetekkel a kiszemelt áldozat bizalmába férkőznek, elérik, hogy beengedje őket lakásába, majd figyelmét elterelve az otthon tartott értékeket és készpénzt megszerzik. Ezek a történetek, legendák változatosak, szinte kifogyhatatlanok, igyekeznek a napi aktualitásokhoz igazítani azokat.

Különösen az internet világában vált széleskörűvé a csalás, ahol már nincs is szükség fizikai kontaktusra. Az elkövető sokszor egy másik országból veszi fel a kapcsolatot az áldozattal és elképesztő vagyonok ígéretével hitegetve csal ki több tízezreket a hiszékeny célpontból. Ezzel  témával korábban már foglalkozott az Atádhír is. A legfontosabb megjegyeznünk: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, nagy valószínűséggel átverés!

Néha azonban nem szükséges a díszes körítés, hanem a csaló olyan halakra dobja ki a hálóját, akik gondatlanok: így jártak azok az emberek, akik látatlanban utaltak át több millió forintot egy nem létező traktorra. Mondanunk sem kell, a lecke itt adja magát: ne költsünk nagy összeget olyan árura, aminek állapotáról (jelen esetben: létezik-e?) nem győződtünk meg előzetesen.

Az elmúlt években már többször is előfordult, hogy a bűnözők valamely szolgáltató alkalmazottjának adták ki magukat, és különböző okokra hivatkozva – mint például túlfizetés miatti pénz visszatérítés, tévedésből kifizetett hamis készpénz valódira cserélése, vagy készpénz felváltása – rávették áldozataikat, hogy otthon tartott készpénzük tárolási helyét előttük felfedjék, vagy akár önként át is adják részükre. Ilyen volt az az eset is, amikor a csalók tavaly a zöldhulladékok gyűjtésekor a szolgáltató embereinek kiadva magukat többekhez bekopogtak, és díjhátralék befizetését kérték.

Nagyon fontos tudni, hogy a szolgáltatók alkalmazottai díjbeszedéssel, pénz visszatérítések kifizetésével kapcsolatos feladatokat nem látnak el. A szolgáltató pénz visszafizetés esetén számlára utal, vagy a fogyasztásból jóváírja a túlszámlázás miatt keletkezett befizetést. Munkatársaik arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, és minden esetben azzal igazolják magukat.

 

A bűncselekmények elkerülése érdekében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat tanácsolja:

 

A legfontosabb, hogy SOHA ne engedjen idegeneket a lakásába, udvarába! A lakásajtókat, kertkapukat tartsa zárva a nappali órákban is!

Ajtónyitás előtt mindig győződjön meg arról, hogy ki áll az ajtó előtt! Ajtajára szereltessen biztonsági láncot!

Alaposan ellenőrizze a hivatalos személy igazolványát, szolgáltatóhoz, hivatalhoz, hatósághoz való tartozását! A rendőr és a tűzoltó sem kivétel!

A víz-, áram-, gáz-, telefon-, kábeltévé szolgáltató, nyugdíjfolyósító, egészségpénztár munkatársai senkinek nem visznek házhoz pénzt!

A közműszolgáltatók karbantartást, javítást előzetes bejelentés alapján végeznek, erről az állampolgárokat hivatalos levélben vagy közleményben értesítik!

Pénzt csak a postás visz házhoz és az nem hamis!

Idegen kérésére ne váltson pénzt!

A megtakarított pénzét lehetőség szerint tartsa bankban! A mennyiben mégis tart otthon nagyobb összeget, idegenek előtt ne vegye elő!

Családtagjai helyett ne fizessen ki tartozást, ne vegyen át nekik hozott pénzt, csak akkor, ha ezt előre megbeszélték! Egyéb esetben kérje meg az idegen személyt, hogy jöjjön vissza később, amikor hozzátartozói otthon tartózkodnak!

Óvakodjon a házaló árusoktól, a rosszullétre, betegségre hivatkozó idegenektől!

Éljen „egészséges” bizalmatlansággal, gyanakvással az Önt felkereső idegen személyekkel kapcsolatban!

Amennyiben a hívatlanul érkező idegen személlyel szemben kételyei merülnének fel – a lakásba, udvarba történő beengedés előtt –, kérjen segítséget rokonoktól, szomszédoktól, vagy szükség esetén hívja a rendőrséget az éjjel-nappal hívható 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén.

 

Kérjük fogadja meg tanácsainkat annak érdekében, hogy Ön ne válhasson csalók és trükkös tolvajok áldozatává!

Megosztás