2020. Július 15, Szerda
Henrik, Roland napja

A fagy szedi le a gyümölcsfák termését 2020-04-01 10:21:59 | Címkék: gyümölcsfák, kertbarátok, fagy, nagyatád

A múlt heti havazás a mostani fagyok hatalmas károkat okoznak a környékbeli gyümölcsösökben, kiskertekben. A kár nagyságát néhány nap múlva lehet majd nagyjából megmondani. Néhányan füstöléssel próbálnak védekezni.

Antalfi József alsó-segesdi 90 fát számláló gyümölcsösében aratott a fagy. Elkeseredve mondta: a múlt heti, illetve a hétfő és a kedd éjszakai mínuszok miatt a fák 60-70%-a elfagyott.

- Nemcsak a kajszinak és az őszibaracknak ártott az időjárás, hanem a pattanás előtt álló alma- és körtefáknak is – panaszolta. - Ezeknek a virágzása még csak most kezdődne. A fákban okozott kárt még nem lehet pontosan megállapítani, tippelni úgy egy hét múlva lehet, de az idei gyümölcstermés milyenségét egy hónap múlva lehet pontosan látni.

Fillér József a gyümölcsfák közelében elhelyezett fémhordóban este meggyújtja a fák lemetszett ágait, ezeknek a meleg füstjével védekezik a fagy ellen. Megmutatta nekünk, hogy a múlt heti fagy és hó nála is okozott már károkat a kajsziban.

- A barackfa virágain jól látszik ez. Sőt, az udvarban lévő tulipánfa is megsínylette a lehűlést – mutatta Józsi bácsi. - Szerencsére a szőlő még nem kezdett el hajtani, azt nem veszélyezteti a fagypont alatti éjszakai hőmérséklet.

Egyébként nekik is van több mint húsz gyümölcsfájuk az ötvösi szőlőben.

Józsi bácsi a nagyatádi kertjében
Józsi bácsi a nagyatádi kertjében - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

- A fagy okozta kár nem látszik mindjárt, egy-két nap múlva jelentkezik – magyarázta Horváth László, a kertbarátok körének elnöke. - Sajnos, a kajszi és a korai őszibarack elment már. A virágok alatt barna képződmények vannak. Ugyanis a múlt heti havazás és a vele járó hideg már megtette a hatását. Jelenleg az őszibarack folyamatban van, illetve az öreg körtefám is most virágzik.

A hétfőn érkezett erős lehűlés éjszakai fagyokat hozott Nagyatád környékére is: mínusz 1 és mínusz 6 fok közé is süllyed(t) a hőmérséklet szombatig az Időkép előrejelzése szerint. A hétvégén fokozatos melegedés kezdődik, véget érnek a fagyos hajnalok.

Előrejelzések a hétre
Előrejelzések a hétre - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az alábbi fotókon az egyik 25 hektáros somogyi (Balatonvilágos) barackosban alkalmazott fagy elleni védekezést láthatjuk: meggyújtották a fáklyákat.

Fagy elleni védekezés egy 25 hektáros barackosban (fotók: Röhrig Dániel)
Fagy elleni védekezés egy 25 hektáros barackosban (fotók: Röhrig Dániel) - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

 

 

Vissza az előző oldalra