A fagy szedi le a gyümölcsfák termését

A múlt heti havazás a mostani fagyok hatalmas károkat okoznak a környékbeli gyümölcsösökben, kiskertekben. A kár nagyságát néhány nap múlva lehet majd nagyjából megmondani. Néhányan füstöléssel próbálnak védekezni.

Antalfi József alsó-segesdi 90 fát számláló gyümölcsösében aratott a fagy. Elkeseredve mondta: a múlt heti, illetve a hétfő és a kedd éjszakai mínuszok miatt a fák 60-70%-a elfagyott.

Nemcsak a kajszinak és az őszibaracknak ártott az időjárás, hanem a pattanás előtt álló alma- és körtefáknak is – panaszolta. – Ezeknek a virágzása még csak most kezdődne. A fákban okozott kárt még nem lehet pontosan megállapítani, tippelni úgy egy hét múlva lehet, de az idei gyümölcstermés milyenségét egy hónap múlva lehet pontosan látni.

Fillér József a gyümölcsfák közelében elhelyezett fémhordóban este meggyújtja a fák lemetszett ágait, ezeknek a meleg füstjével védekezik a fagy ellen. Megmutatta nekünk, hogy a múlt heti fagy és hó nála is okozott már károkat a kajsziban.

A barackfa virágain jól látszik ez. Sőt, az udvarban lévő tulipánfa is megsínylette a lehűlést – mutatta Józsi bácsi. – Szerencsére a szőlő még nem kezdett el hajtani, azt nem veszélyezteti a fagypont alatti éjszakai hőmérséklet.

Egyébként nekik is van több mint húsz gyümölcsfájuk az ötvösi szőlőben.

A fagy okozta kár nem látszik mindjárt, egy-két nap múlva jelentkezik – magyarázta Horváth László, a kertbarátok körének elnöke. – Sajnos, a kajszi és a korai őszibarack elment már. A virágok alatt barna képződmények vannak. Ugyanis a múlt heti havazás és a vele járó hideg már megtette a hatását. Jelenleg az őszibarack folyamatban van, illetve az öreg körtefám is most virágzik.

A hétfőn érkezett erős lehűlés éjszakai fagyokat hozott Nagyatád környékére is: mínusz 1 és mínusz 6 fok közé is süllyed(t) a hőmérséklet szombatig az Időkép előrejelzése szerint. A hétvégén fokozatos melegedés kezdődik, véget érnek a fagyos hajnalok.

Az alábbi fotókon az egyik 25 hektáros somogyi (Balatonvilágos) barackosban alkalmazott fagy elleni védekezést láthatjuk: meggyújtották a fáklyákat.

 

 

 

Megosztás