A felnőttek körében is erősödött az influenzajárvány

A 2021-2022-es influenzaszezon legmagasabb megbetegedési arányát rögzítette a népegészségügyi központ figyelőszolgálata. Somogy a középmezőnyben helyezkedik el, városunkban is gyakoriak az influenzás panaszok.

Javában tombol az influenzajárvány Magyarországon: az elmúlt hetekben egyre nagyobb arányban keresték fel az orvosukat influenzaszerű tünetekkel a betegek. „A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 10. naptári héten tovább erősödött az influenza aktivitás” – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ influenzajelentésben.

 A 100 ezer főre jutó eloszlás országosan 193 főről 214-re nőtt egy hét alatt. A legfertőzöttebb terület jelenleg Zala megye, ahol az országos átlag háromszorosát mérték: 670 a 100 ezer főre jutó gyakoriság. Ugyanitt volt a legnagyobb a növekedés is, 178-cal nőtt az gyakoriság. Somogy a középmezőnyben, a 9. helyen van mind a fertőzöttségi arányban, mind a növekedésben: jelenleg 247-en mutatnak influenazszerű tüneteket 100 ezer főből, és 33 fővel nőtt a gyakoriság.

December második felében országosan a járványküszöb alatt volt az influenzaszerű megbetegedések aránya. Ám a 2022-es év kezdetével ismét felfelé ívelt a görbe, vélhetően a téli szünet utáni iskolai együttléteknek köszönhetően. A legutóbbi influenzajelentés szerint a járvány a tavaly novemberi kezdete óta a legmagasabb fertőzési arányt érte el jelenleg, és valószínűleg még nem tetőzött.

Érdemes megjegyezni, hogy a legmagasabb megbetegedési arány a 14 év alattiak korosztályára jellemző: az influenzaszerű tünetekkel orvosnál megjelentek 47 százaléka gyermekkorú volt. Ezt a nagyatádi tapasztalatok is alátámasztják. Az egyik nagyatádi gyermekorvos, dr. Cakó Judit szerint az utóbbi hetekben döntően influenzás panaszokkal keresték meg őket a betegek.

– Nincs nagy változás, ez most az uralkodó megbetegedés. A tünetek tipikusak: magas láz, elesettség-érzet, fejfájás.  Reméljük, hogy most vagyunk a mélyponton, és lassan enyhülni kezd a járvány.

Városunkban az influenza eddig főleg az iskolás- és óvodáskorúakat érintette. Ám mostanában egyre inkább a felnőtteket is eléri a fertőzés: dr. Erdő Gabriella háziorvos szerint a múlt héten egy nagyobb fellángolást tapasztaltak.

Nagyon sok volt a felső légúti megbetegedés ezen a héten, a múlt héten nem igazán volt még jellemző. A hosszú hétvége után érezhetően megnőtt a megfázások, influenzások aránya, nagyon sok helyre küldtük ki a covidos kocsit teszteltetni – ugye ilyenkor nehéz eldönteni, hogy melyik vírusról van szó, mert lázasan nem tudnak bejönni vizsgálatra, ezért inkább biztosra megyünk. Többségük azonban valószínűleg inkább az influenzát kapták el.

Országosan egyébként szinte minden megyében növekedett az influenzaszerű megbetegedések aránya, ez alól csak Hajdú-Bihar, Békés, Borsod, Fejér megye és Budapest volt kivétel.

Megosztás