A gimnáziumi képzés dilemmái Nagyatádon

Egy erős 6 osztályos gimnáziumi képzés mellett akkor lenne életképes a 4 évfolyamos elindítása, ha az valamilyen sajátos többletet tudna nyújtani a térségben. Ez megfelelő előkészítést és feltételeket igényel.

Ez az álláspont körvonalazódott egyelőre a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Kérdésre válaszolva Ormai István tájékoztatta a képviselőket arról, milyen fejlemények történtek az ügyben. Legutóbb a testület határozatot fogadott el arról, hogy kezdeményezik a 4 évfolyamos gimnáziumi képzés visszaállítását az Adyban.

A polgármester ismertette: levelet küldtek az illetékes helyettes államtitkárnak, és tárgyalt a Kaposvári Szakképző Centrum (KSZC) kancellárjával. Ezt követően létrejött egy találkozó több érintett részvételével. A hosszú megbeszélés végén abban maradtak, hogy a város kap egy írásos választ a fenntartótól, ez még nem érkezett meg.

A megbeszélésen felmerült alapvető kérdéseket is megosztotta a nyilvánossággal Ormai István.

Azzal indokolta a KSZC, hogy nem indult el a 2019-20-as tanévben a 4 évfolyamos képzés, hogy csökkent a jelentkezők száma. Újabb dilemma: alátámasztható-e az adatokkal, hogy ha megint meghirdetnék, többen maradnának-e 6. osztály után az általánosban? Ugyanis az egyik gond éppen az, hogy a jó képességű gyerekek most 6. után elmennek, emiatt romlanak az eredmények. A reakció azonban kiszámíthatatlan. Ebből következik az újabb kérdés: nem bizonytalanítaná-e el a 6 osztályos gimnáziumi osztály létszámát, ha ismét lenne 4 évfolyamos? Az kiderült: a most továbbtanuló nyolcadikosok közül 14-en jelentkeztek gimnáziumba. Az biztos, hogy nem mind jelentkezne a nagyatádi 4 osztályosba, sőt, nem is mindegyikük Nagyatádra. Szintén felmerült, hogy azok közül, akik eddig valamelyik technikumi képzésre jelentkeztek, hányan lehetnek, akik hajlandók lennének a 4 osztályosba jelentkezni? Ám erre sem tudjuk a választ.

A testület minden tagja egyetértett azzal, hogy hasznos lenne, ha a gimnáziumi képzést megerősítenék, vagyis minden évfolyamon lenne 4 és 6 osztályos oktatás is. Ugyancsak körvonalazódott az az álláspont, hogy a hagyományos gimnáziumi osztály akkor lenne újra életképes, ha egy stabil 6 osztályos képzés mellett valamilyen többletet tudna nyújtani: ám ennek a konkrét tartalma (pl. hogy ez emelt szintű nyelvoktatás lenne vagy más)  már kizárólag szakmai kérdés.

Összefoglalva, az én álláspontom, hogy bennünk egy körültekintő és felelős gondolkodás van, ahogy 2015-ben is az volt – zárta le a témát a polgármester. – Most azt mondom, Nagyatád városának és a családoknak szükségük van arra, hogy egy erős 6 évfolyamos  gimnáziumi osztályunk legyen. Ezt semmilyen módon nem szabad kockáztatni. Azt viszont vállaltam, hogy elkezdünk gondolkodni azon, mi lehet az a bizonyos többletképzés, ami hosszabb távon lehetőséget nyújtana a 4 évfolyamos képzés meghirdetésére.

Ezt azonban alaposan elő kell készíteni: összegyűjteni az erőforrásokat,  minden érdekelttel közösen megteremteni a személyi és egyéb feltételeket, és amikor minden összeáll, akkor lehet megfelelő időben kínálni a lehetőséget a nagyatádi és környékbeli gyerekeknek, szülőknek.

Megosztás