A Honvédelemért címmel tüntettek ki egy nagyatádit Szerző: Katona József | 2020-06-26 17:24:00 | Címkék: harckocsi ezred baráti köre, honvédelemért, kitüntető cím, nagyatád

Horváth János a Nagyatádi Hadipark megalapítása óta, vagyis húsz éve karbantartó munkákat végez ott. Egyébként Taszáron volt sorkatona, és csak később került az atádi egyesülethez.

hirdetés

Ilyen elismeréseket a Magyar honvédelem napján szoktak átadni, idén azonban a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt ez elmaradt.

Az ötvenes évektől szeptember 29. volt a Fegyveres Erők, illetve a Magyar Honvédség Napja. Aztán 1992-től a Magyar Honvédelem Napja május 21. lett. Ez a nap Budavár 1849. évi megvívásának napja, ezen a napon foglalta vissza az ország fővárosát a Görgey Artúr tábornok által vezetett honvédsereg az osztrák császári csapatoktól.

Idén tehát nem kaphatták meg május 21-én a felterjesztett nyugállomáynú és tartalékos katonák a kitüntetéseket. A honvédelmi miniszter azonban azt az utasítást adta a civil szervezeteknek, hogy ahol tudják, adják át a díjakat. A 69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas és Baráti Köre az idén Horváth János urat teresztette fel elismerésre.

- Ő a hadipark megalapítása óta karbantartó munkákat végez, a villanyszerelést ő csinálta, a lámpákat, mozgásérzékelőket ő szerelte fel. Mellette nagyon jól főz, és aktív tagja a baráti körnek - mondta Hortobágyi Ferenc, az egyesület elnöke.

 

Horváth János egyébként Taszáron volt sorkatona, az apósa révén került az egyesülethez. Jelenleg a kórházban dolgozik, a koronavírus alatt kivette a részét a fertőtlenítő munkálatokból.
A Benkő Tibor miniszter által adományozott Honvédelemért kitüntető cím III. fokozatát Ormai István polgármester adta át Nagyatádon Horváth Jánosnak egy pezsgős koccintás és fogadás keretében a Park Hotelben.

Átadták a miniszteri elismerést
Átadták a miniszteri elismerést - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

Vissza az előző oldalra