„A légkondival is próbálkoztunk, de az fölmondta a szolgálatot”

Nyakra tekert vizes rongy, lehúzott redőnyök, hideg dinnye és sör: a forróság előli menekülésnek számos módja van, ezek közül azonban nem mindegyik olyan hatékony, mint gondolnánk.

Ahogy arról korábban írtunk, ma tetőzik a hőség: közel 40 fokos forróság van a szabadban, ami a Nap – vagy éppen a munkagépek, tűzhelyek – által felmelegített zárt terekben még súlyosabb.

Kiemelten fontos a megfelelő folyadékpótlás, különösen a szabadban dolgozók és a fizikai munkát végzők számára. A testünk lehűtésére használt praktikáknak azonban nem mindegyike egészséges vagy hasznos.

Gondolkodtam már azon, hogy be kellene szereltetnem egy klímát otthonra. Hiába hűtünk le minden innivalót, hiába húzzuk le a redőnyöket, a házban késő délutánra így is borzalmas hőség lesz. Ma fel is állítottuk a gumimedencét a kisgyereknek, bár most meg alig lehet kikönyörögni onnan – mondta egy 47 éves nagyatádi édesapa.

Ugyan a légkondicionáló berendezések nem megfelelő használata (pl.: közvetlenül a légáramlat útjában tartózkodni, tisztítást elhanyagolni) is vezethet egészségügyi problémákhoz, jelentősen elterjedtebb a hideg, már akár jégkásás italok nagy mértékű fogyasztása ilyen melegben.

A testünkben szétáramló hideget a szervezetünk igyekszik egyenlíteni, és rögtön el is kezdünk izzadni. Inkább szobahőmérsékletű innivalókkal próbáljuk meg pótolni a folyadékveszteséget.” – írja a BENU.hu.

Habár a lehűtött sör kétségtelenül hangulatos kiegészítője a nyárnak – különösen a labdarúgó-Európa-bajnokság idején –, a szeszes italokkal sem árt vigyáznunk: ezek a kávéhoz hasonlóan megterhelik a szervezetet, illetve rontják a vízháztartásunkat. Ha tehetjük, inkább fogyasszunk vizet helyettük. Emellett fontos a ruháink megfelelő kiválasztása is.

Igyekszem minél nyáriasabb ruhákat felvenni, illetve napközben, ha tehetem, inkább otthon maradok a klímás házban, és csak este megyek ki a szabadba. Én nem igazán szoktam strandra járni, inkább a gyékényesi tóhoz járunk le, ha vízpartra szeretnénk menni – mondta egy atádi, jelenleg otthon tartózkodó egyetemista lány.

Ahol háztáji gazdálkodást folytatnak, ott is mindent bevetnek a hőség ellen.

Mi ventilátorokat használunk, ha a házban vagyunk, de, ugye, a kert nem csinálja meg magát, szóval, muszáj kimenni. Addig is olyan reggel 8-tól este 8-ig minden redőny le van húzva, csak reggel és éjszaka van nyitva az ablak, hogy a hideget valamennyire bent tudjuk tartani. Kint a kertben egy törölközőt vagy egy rongyot szoktunk bevizezni, és a nyakunk köré tesszük, az kicsit hűt. Ha megmelegszik a rongy, hideg víz alá tartjuk, és ismét nagyon kellemes. Fehér ruhában szoktunk kimenni, mert az kevésbé húzza a meleget, és kalapot veszünk fel a napszúrás ellen – mondta egy környékbeli, a szüleivel élő huszonéves fiatal. – Ezen kívül még gyakran mosakszunk hideg vízzel a csapnál is, ha pedig tudunk, akkor kint főzünk az udvaron, hogy ne melegítsük tovább a lakást.

Sokan a nap legforróbb időszakában inkább ki sem mennek a házból, ha nem muszáj. Négy fal között azonban nem feltétlenül jobb a helyzet: a vendéglátóhelyek konyháin még a kintinél is perzselőbb lehet a hőség. A Hotel Solarban szintén ventilátorokkal igyekeznek ezt mérsékelni.

– A légkondival is próbálkoztunk, de az fölmondta a szolgálatot, ekkora forróságot nem bírt hűteni, ráadásul a zsíros pára is tönkretette – taglalta a helyzetet Nagyné Huszár Andrea igazgató. – Ilyenkor sűrűbben biztosítunk pihenőt a munkatársainknak, és, természetesen, védőitalt, szódát és ásványvizet.

Holnapra várhatóan mérséklődni fog a hőmérséklet, de a nyári meleg és a napsugárzás elleni védelemről ennek ellenére sem feledkezhetünk el.

Megosztás