A Nagyatádi járás településeinek több mint felén nincs már gyógyszertár sem

Pontosan 61 százalékán, két faluban pedig csak alkalmanként nyitva tartó fiókpatika működik, vagyis a települések 72%-án nincs folyamatos gyógyszerellátás. Sokan csak időnként juthatnak gyógyszerhez, vagy utazniuk kell.

Egészségünk függ az orvosi ellátáshoz való hozzáféréstől. De függ attól is, hogy a felírt recepteket a beteg képes-e beváltani. Ezért a GKI Gazdaságkutató Zrt. megvizsgálta a hazai gyógyszertárak (mind fiók, mind rendes) elérhetőségét.

2010 és 2020 között a gyógyszertárak száma a KSH adatai szerint 6,5%-kal (3218-ról 3008-ra) csökkent. A települések 51%-án (1617 település) nem volt patika 2020-ban. Tíz év alatt 119 településen szűnt meg a patika, továbbá 37 olyan település van, ahol 2010-ben még rendes gyógyszertár, de 2020-ra már csak fiókpatika volt. További 101 magyarországi településen pedig csökkent a patikák száma. Ennek oka, hogy egyre kevésbé éri meg a kistelepüléseken a gyógyszertárak fenntartása (a népességfogyás és az elszegényedés, valamint az egyre nagyobb szakmai követelmények miatt).

A járásban öt településen működik gyógyszertár (Nagyatád, Lábod, Somogyszob, Segesd, Kutas), kettőn csak fiókpatika (Nagykorpád, Beleg), 11 községben pedig nincs a KSH 2020-as adatai szerint.

Ez azt eredményezi, hogy sokaknak egyre nagyobb utat kell megtenni a gyógyszerekért, illetve csupán időközönként tudnak hozzájuk jutni.

(Nyitókép: Depositphotos)

Megosztás