A nagyatádi nagycsoportosok negyedét érintheti az új tankötelezettségi törvény

Míg korábban az óvodapedagógusok és a szülők dönthettek arról, hogy a nagycsoportos gyerek megkezdheti az iskolát, addig az új jogszabály értelmében kérvényezni kell az Oktatási Hivataltól az iskolakezdés elhalasztását. 

A 2019. évi LXX. törvény módosította a köznevelési törvény tankötelezettség kezdetével kapcsolatos szabályait. Ennek értelmében minden gyermek tanköteles, aki 2020. 08. 31-ig betölti a 6. életévet.

A szülő kérelmezheti az iskolakezdés elhalasztását hivatalos kérvény benyújtásával. Az Oktatási Hivatal weboldalán olvasható a részletes tájékoztatás erre vonatozóan:

Az eljárás a szülő kérelmére indul. A szülő bármilyen indok alapján vélelmezheti, hogy gyermeke számára az iskola megkezdése még nem indokolt. Az eljárást megindító kérelemben bármilyen releváns ok, körülmény, állapot, tény megfogalmazható, amely indokolttá teszi az iskolakezdés halasztását. Az eljárásban ezen körülmények vizsgálatára kerül majd sor.”

A tavalyi tanévben Nagyatádon 104 nagycsoportos ovisból 26 tanköteles maradt óvodákban, vagyis éppen a negyedük. 70 százalékuk rendelkezett erről szóló papírral, a maradék 30 százalék a szülő és az óvodapedagógusok egyetértésével maradt. Utóbbi esetben mostantól nem dönthetnek erről az említettek az oktatási hivatal jóváhagyása nélkül.

A változás lényege, hogy ettől kezdve az óvodának nincs beleszólási és döntési jogköre, holott a gyermekeket a szülő után a velük foglalkozó óvodapedagógusok ismerik a legjobban. Jelenlegi információink szerint, akik döntenek, személyesen nem találkoznak sem a gyermekkel, sem a szülővel. Ugyanakkor intézményünkben a törvényi változás nem jelent nagymértékű csökkenést az óvodában maradni akaró gyermekek számában. Ez azt jelenti, hogy eddig is csak indokolt esetben maradhattak a gyerekek még egy évet – nyilatkozta az Atádhírnek Laczikné Koleszár Éva, a Nagyatádi Óvodák vezetője.

A kérvény kitöltésének és beküldésének határideje 2020. 01. 31. Kivételt képeznek ez alól azok a családok, akik már korábban igényeltek a pedagógiai szakszolgálattól olyan szakvéleményt, melyben a gyermeket további egy év óvodai nevelésre jogosulttá nyilvánították. A nagyatádi óvodák vezetője kérdésünkre elmondta, hogy ebben a tanévben 16 gyermekről tudnak, akinek szülei már beadták a kérelmet. Mivel nem köteles a szülő ezt közölni az óvodával, így előfordulhat, hogy többen vannak. 7-en pedig már rendelkeznek a pedagógiai szakszolgálattól érvényes szakvéleménnyel, így ők egy évet biztosan maradnak.

Az óvodapedagógusok a szülőknek igyekeznek minden területre kiterjedő részletes tájékoztatást adni írásban, valamint, ha igény merül fel rá, a honlapon való kitöltésben is segítenek – tette hozzá az óvodavezető.

Megosztás