A nagyatádiakat kérdeztük az új rezsirendeletről

Van, aki belefér az átlagfogyasztási keretbe, de a többség nem fog. A tegnap megjelent rezsirendelet kapcsán beszélgettünk a nagyatádiakkal.

Biztos, hogy nem férünk bele az átlagfogyasztásba, még úgy sem, hogy három gyermekem van, ezért további 600 köbmétert használhatunk egy évben – mondta el egy édesapa. – A leghidegebb téli hónapokban elértük a 400 köbméteres fogyasztást, ennyit pedig nem tudunk kifizetni. Szerencsére vannak alternatív megoldások, a nappaliban lévő kandallóval a ház egy részét fel tudjuk fűteni.

Tegnap délelőtt óta a magyarok többsége valószínűleg a tavalyi számlákat böngészi, hogy beleférnek-e az átlagfogyasztásba. Az MVM megpróbál segítséget nyújtani. Készítettek egy kalkulátort, amivel ki lehet számolni a fogyasztásunk végösszegét. A közétett kisokosban pedig azt taglalják, hogy 1 kWh energia mire elég.

Ketten vagyunk a férjemmel, tavaly szigeteltük le a házat teljesen. Rengeteget számít. Megnéztem a tavalyi számlákat, már akkor sem fogyasztottunk annyit, amennyi a mostani limit eléréséhez kell – mondta egy bolti eladó.

Az előző héten a kormánykommunikációban még szerepelt, hogy minden élethelyzetre próbálnak tekintettel lenni a részletszabályok megalkotásakor, de az ígéretek ellenére az 5000 fő alatti kistelepülésekre nem vonatkoznak más szabályok, mint a nagyobb településen élőkre.

A szüleim velünk laknak – mondta egy hölgy, aki megpakolt bevásárlószatyrokkal a kezében állt meg velünk beszélgetni. – Így összesen hatan élünk egy 140 négyzetméteres házban. A két gyerekünkre semmilyen kedvezmény nem jár. Télen nem tudom mit csinálunk, egyelőre még nem gondolkodtam ezen. A szüleim még abban a korszakban nőttek fel amikor muszáj volt spórolni, majd tőlük kérek tanácsokat.

Az úgynevezett nagycsaládos földgáz árkedvezmény csak három vagy több gyerekre jár, kettő és egy gyerekre pedig ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az egyedülállókra. Ez azért érdekes, mert a kormány a családtámogatásokat kiemelt ügyként kezeli, de úgy tűnik, hogy ebben az esetben nem sikerült olyan szabályokat alkotni, ami kedvezne minden gyerekes családnak.

Egyedülállóként lakom egy albérletben, ráadásul otthonról dolgozom, tehát egész nap megy a számítógép – panaszolta egy fiatal hölgy. – Az albérlet ára is folyamatosan emelkedik, az élelmiszerekről ne is beszéljünk. Ezt is épp elég volt azt kigazdálkodnom a fizetésemből. Egy kicsit el vagyok keseredve. Azt hittem, hogy képes leszek önálló életet kezdeni, de be kell látnom, hogy egyszerűbb lenne visszaköltöznöm a szüleimhez.

Az augusztus 1-jén életbe lévő rezsiszabályozás sokaknak fog meglepetést okozni, ha nem is szeptemberben, de az éves elszámolásnál biztosan. Addig is szüleink, nagyszüleink spórolással kapcsolatos tanácsait érdemes lesz meghallgatnunk.

Megosztás