A tavaszt várják az atádi horgászok

Február közepén lesz a Nagyatádi Horgász Egyesület éves közgyűlése, itt egyeznek meg az éves jegy árában. Szombaton reggel társadalmi munkában tisztítják meg a tó környékét, illetve nádat vágnak, égetnek.

Soha nincs hideg horgászni – mondja egy férfi, aki csak egy vízben felejtett kishalas vödörért jött ki a tóhoz. – De most nem lehet, január végén lejárt a jegy, a közgyűlés után válthatjuk ki az új engedélyeket. Már várjuk. 60 éve járok ide horgászni.

Radics Antal, az egyesület elnöke elmondta, hogy ennek az ára majd a közgyűlésen fog eldőlni, jelen pillanatban két variáció van terítéken. Kiderült az is, hogy a pontyon tavaly óta ársapka van, de azt beszélik, hogy hamarosan lekerül róla, azaz többe kerülnek majd a telepítendő uszonyosok. Tavaly összesen 70 mázsa halat telepített az egyesület.

Mindenesetre, ha eldől, hogy mennyibe fog kerül az új jegy, akkor nyomdába kerülnek az engedélyek, és február végén már birtokba vehetik a tavat a horgászok.

Szombaton a tó körül dolgoznak az egyesület tagjai, levágják a nádast, ha találnak szemetet, akkor összeszedik, de szerencsére ez utóbbi ritka, mert jellemzően a horgászok feltakarítanak maguk után. Évente öt alkalommal kaszálnak is a víz körül. Ezt azért tehetik meg, mert a horgászok az éves jegy mellé befizetik a társadalmi munka díját is, így mindig rendezett parton pecázhatnak.

A holtidőben is tevékeny volt a vezetőség, új eszközt szereztek be, egy vízforgatót, aminek a 70 százalékát a MOHOSZ fizette, 30-at pedig az egyesület. Ez a lapátkerekes levegőztető nagy vízfelület megmozgatására képes, sokkal jelentősebb gázcserét biztosít a víz és a levegő között. A forgó lapátkerekek a magasba dobják fel a vizet, ahol apró cseppecskékre oszlik szét. A cseppecskék ekkor képesek felvenni az oxigént és felszabadítják a mérgező gázokat a levegőbe, mint például az ammónia.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás