A tiltott szerelem gyümölcse: póniöszvér apja lesz Bütyök, a szamár

Különös szerelmi történetet osztott meg a Bütyök Állatudvar: az ivartalanítás előtt álló ifjú csacsi ugyanis az utolsó lehetőséget megragadva egy titkos légyotton vett részt az udvar Welsh pónijával, Lüszivel.

A most következő történet minden szempontból humoros és valószínűtlen, mégis megtörtént. Bütyökről, a szamárról már korábban is beszámoltunk, őróla nevezték el a Bodvicán működő állatmenedéket, a Bütyök Állatudvart. Gondozói tavaly szerezték be a még szinte gyerekkorúnak számító csacsit, az ifjú csődőr májusban töltötte be az egy évet. Fő lakótársai „Muci”, azaz Jackson Junior, a paripa és Lüszi, a 11 éves Welsh póni lettek. Az udvar működtetői felelősségteljes állattartók lévén már márciusban előjegyezték Bütyköt ivartalanításra. Csakhogy a járvány közbeszólt, időközben karantéba kerültek a gondozói, utána pedig csak másfél hónappal később, júniusra tudták megszervezni a beavatkozást. Ez meg is történt, így Bütyök júniustól már hivatalosan is hátrahagyta férfiúságát.

A történet itt véget is ért volna, csakhogy rövidesen különös előjelekre lettek figyelmesek az állatudvar dolgozói, melyek csak később nyertek értelmet. Augusztusban gyerekábort szerveztek, és ilyenkor a gyermekeknek meg van engedve, hogy feldíszítsék a fehér pónit: vízfestékkel be szokták színezni Lüszi hátát, sörényét és hasát is. És míg általában a póni ezeket szelíden megtűri, addig most gyakran aggodalmasan fejével a hasa felé bökött.

Lüszi váratlanul aggódni kezdett, amikro a hasához értek
Lüszi váratlanul aggódni kezdett, amikor a hasához értek

Nem sokkal később az állatudvarra látogatott a szőlőből egy bölcs, szakavatott férfi, akit a helyiek Szamaras Ferkónak neveztek. Az idős úr egész életében haszonállatokkal dolgozott, gyakorlott szeme felismerte, ami fölött a dolgozók eddig átsiklottak: a Welsh póni csikót vár.

Kiscsikót hord Lüszi a szíve alatt
Kiscsikót hord Lüszi a szíve alatt

Az állatudvar vezetője, Falusi Erzsébet először kételkedve fogadta a hírt, de aztán állatorvos is megerősítette ultrahangos vizsgálattal a vemhesség tényét. Felmerült a kérdés, mégis ki lehet az apa? Hiszen a két lehetséges jelölt, Muci és Bütyök már ivartalanítva vannak. Végül persze kibontották a történet fonalát: május végén ugyanis Lüszi besárlott, amikor ezt a gondozók észlelték, el is különítették. Csakhogy ebben a kritikus néhány napban Bütyök még ivaros volt.

Valószínűleg mire észrevettük, hogy Lüszi besárlott, már több napja folyamatban lehetett, és ekkor még nem volt elkülönítve – magyarázta Betti. – És mivel Bütyök eddigre már éppen ivaros korba lépett, úgy látszik, rögtön megragadta az első kínálkozó alkalmat. Szeretném leszögezni: mi ezt el akartuk kerülni, hiszen már ki volt írva ivartalanításra. De persze ha már megtörtént, örülünk neki.

Bütyök és gondozója, Falusi Betti
Bütyök és gondozója, Falusi Betti

Az eset annál is különösebb, mivel rendes körülmények között a szamár és ló maguktól nem szoktak párosodni, a tenyésztőknek különböző praktikákhoz kell folyamodni, ha öszvércsikót szeretnének. A titkos szerelmi légyottra valamikor május közepén kerülhetett sor. Mi most élve a művészi szabadsággal elképzeljük, hogyan is bontakozott ki a románc a parlagi szamár és a Welsh póni között.

Talán Bütyök megérezte, hogy vérvonalát gondozói meg akarják szakítani, és ez a felismerés kétségbe ejtette. Május közepén érkezett egy szupercella városunk fölé, a távoli, morajló mennydörgés nyugtalanító előjel volt, Bütyök férfiúi szívében minden egyes villámcsapással erősödött az elhatározás, hogy tennie kell valamit. Tehetetlenségében kivonult az istálló elé, ahol akkor kezdett ömleni a zivatar kövér cseppekkel. Bütyök felnézett a háborgó éjszakai égboltra, és miközben villámcsapás szelte át az eget, sörényét felborzolva felesküdött az isteneknek: nem fog úgy átvonulni az árnyékvilágon, hogy ne hagyjon benne nyomot, ne vessen magot!

Visszatekintett az istálló felé, ahol észrevette a békésen pihegő Lüszit. A fehér póni, mintha csak megérezte volna Bütyök tekintetét, hátrafordult, tekintetük találkozott. Csak egy pillanat kellett hozzá, hogy a szikra fellángoljon az elszánt csacsi és a magányos póni között. De tudták, hogy ez soha nem történhet meg, hogy ez tilos, hiszen két külön társadalmi osztályból jöttek ők: az egyszerű parlagi szamár és a hófehér és előkelő Welsh póni, és hogy a korkülönbség is túl nagy, hiszen az ifjú csődör még csak épp hogy megérte a férfikort, míg a kanca az elmúlt évtizedben megannyi udvarlót fogadott már a szénakupacán. Tudták, hogy szerelmüket a világ sosem tudná sem megérteni sem elfogadni. Az esőáztatta Bütyök mégis visszament az istállóba és megállt Lüszi karámja előtt. A póni még egyszer visszapillantott, majd előrefordult, és hátsó lábával kinyitotta a karám ajtaját…

A szenvedélyes éjszakának hála áprilisban egy póniöszvér fog születni a Bütyök Állatudvaron. Ennek a hibridállatnak a jellemzője, hogy sokkal szívósabb, nagyobb teherbírású, a betegségekkel szemben ellenállóbb. Ugyanakkor szaporodni nem képes, így Bütyök vérvonala mindössze egy generációval tovább fog fennmaradni. Az állatudvar gondozói figyelemmel kísérik Lüszi vemhességét és megteszik a szükséges egészségügyi intézkedéseket, hogy problémamentes legyen az ellés.

Megosztás