Atád ízei – Nélküle almás a tél

Gasztro rovatunk újabb részéből egyebek között kiderül: átlagosan 23 kg almát eszünk évente. Megosztom Önökkel az igazán finom almás pite receptjét.

Az alma szezonja a szüret után kezdődött és egész télen át tart. Legismertebb gyümölcsünket szerte a világon termesztik. Ehhez hazánkban a legjobb klímájú vidékek Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak.

Nézzünk pár érdekes tényt az almáról:

• A valaha termett legnehezebb alma csaknem 2 kg-os volt, amit Chisato Iwasaki termelt Japánban,
• egy átlagos alma 80 kalóriát tartalmaz,
• a világon több mint 30 ezer fajtája van,
• 4-5 év mire egy átlagos almafa meghozza első gyümölcseit,
• az alma 25% -a levegő, ezért lebegnek a vízen,
• 3 liter almabor előállításához kb.4 kg alma szükséges.

Chisato Iwasaki a rekord méretű almával
Chisato Iwasaki a rekord méretű almával

Az alma az ásványi anyagok garmadáját hordozza magában. A gyógyító erejébe vetett hit ősidőkre nyúlik vissza. Az ismert közmondás szerint napi egy alma az orvost távol tartja, illetve a népi hagyomány a gyógynövények közé sorolta a gyümölcsöt. Télen sokáig eltartható, pótolhatatlan vitaminforrás. Almasav tartalma jó hatást fejt ki a belek és a máj működésére is. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, mivel így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. Nincs is jobb érzés, mint egy friss, ropogós almába harapni!

De azért ne hanyagoljuk el sülve, párolva, pürésítve, reszelve sem. A mindenki által ismert és népszerű almás pite receptjét teszem most közkinccsé. Van benne egy-két trükk, attól lesz igazán finom.

Egy kosárnyi nyári cirmos
Egy kosárnyi nyári cirmos

Klasszikus almás pite

A jó almás pite alapja a linzer tészta. Másik fontos eleme pedig az alma fajtája. Ha igazán finom pitét akarunk, akkor savanykásabbat válasszunk. Én ebben a receptben egy régi, csaknem elfeledett fajtát használtam, a nyári cirmost. Ez egy apró, savanykás alma, pitének termett.

A tészta összeállításával kezdjük. Nagyon egyszerű a dolgunk. Az összes alapanyagot tegyük egy tálba, és gyúrjuk össze. A linzertészta lassan áll össze, mert a vajnak meg kell puhulnia, és felvennie a lisztet. Amint ez megtörtént, nem kell tovább dolgozni vele, csak csavarjuk folpackba, és rakjuk a hűtőbe minimum egy órára. Ha előre szeretnénk dolgozni, ezzel a tésztával azt is lehet, akár egy nappal a feldolgozás előtt már hűtőben tartható.

Az almánkat reszeljük le, majd cukrot, fahéjat és citromlevet adjunk hozzá. Tegyük félre, míg levet ereszt. A köztes időben szépen nyújtsuk ki a tészta felét, és fektessük a tepsi hátoldalára. 180 fokos sütőben süssük félkészre. A félig megsütött tésztát még forrón kenjük le egy réteg lekvárral. Nem kell vastagon, hisz ez a réteg nem elsősorban az íz miatt kell, hanem a tésztát zárja le és megóvja, hogy a rákerülő almatöltelék eláztassa.

A lefedett díszített pite, sütés előtt és után
A lefedett díszített pite, sütés előtt és után

Csavarjuk ki a reszelt almát a kezünkkel, vagy egy szűrőben alaposan csepegtessük le. Már mehet is a tésztára. Oszlassuk el egyenletesen, majd a kinyújtott tészta másik felét fektessük rá. Jó, ha kicsit nagyobb, mint az alsó lap, így körben le tudjuk nyomkodni, formázni. A tetejét kenjük meg felvert tojással, és szurkáljuk meg villával. Nem kell túl sok lyuk, de a sütés közben keletkező gőznek el kell tudni távozni. A tojással lekent pitét a villa fokaival óvatosan dekorálhatjuk. Most már csak vissza kell rakni a sütőbe, és aranybarnára sütni.

Bevásárlólista:
Tésztához: (30×30-as tepsihez)
1/2 kg liszt, 33 dkg vaj, 16 dkg porcukor, fél citrom reszelt héia, 1 db egész tojás
Töltekékhez:
3 kg savanykás alma, 15 dkg kristálycukor, 1 kk. fahéj, fél citrom leve,
+1 tojás a kenéshez

 

Megosztás