Atádi minimálbéresek: szégyen, hogy itt tartunk!

A román és a visegrádi országok minimálbére is meghaladja a magyarét, ami egyre inkább leszakad már a térségben is. A kilátások alapján jövőre tovább romlik a helyzet, mert messze nálunk a legmagasabb az infláció.

Havi 190 ezer körül viszek haza, ezért napi 8 órában dolgozom, és általában 2-3 szombatot túlórázom, azt duplán fizetik. Közben a boltban meg másfélszer annyiba kerül minden, mint tavaly, a tűzifáról meg az áramról nem is szólva – fogalmazott az egyik nagyatádi üzem férfi alkalmazottja.

Már ott tartunk, hogy csak azért dolgozunk, hogy ehessünk és ne fagyjunk meg – mondta keserűen egy irodában dolgozó asszony. – Nagyon sok embert tartanak minimálbéren, akik ugyanúgy adóznak, mint akik félmilliót vagy még többet kapnak. Az az igazság, hogy csak rabszolgának kellünk, nem véletlen, hogy ennyien mennek el ebből az országból. Szégyen, hogy itt tartunk!

A nettó minimálbérek vásárlóerő-paritáson – vagyis figyelembe véve az egyes országok eltérő árszínvonalát – így néznek ki most az Eurostat adatai és a HVG összesítése alapján.

Grafika: hvg.hu
Grafika: hvg.hu

Vagyis a magyar minimálbér már a leszakadás útján van, és immár a sokkal  hátrányosabb helyzetből indult románok is megelőznek bennünket. Mindez pedig az egykulcsos szja kritikájaként is felfogható, hiszen a legalacsonyabb fizetéseket más régiós országok jellemzően jóval kisebb mértékben sarcolják – mutat rá elemzésében az mfor.

A jövő évi kilátások sem biztatóak, írja a lap. (A minimálbérről és a garantált bérminimumról – szakmunkás minimálbérről – szóló tárgyalásokon a munkáltatói és a munkavállalói oldalnak gyakorlatilag csak konzultációs szerepe van, azok mértékét a kormány rendeletben állapítja meg.) Az optimista forgatókönyvvel számolva (aktuális árfolyamon, változatlan munkavállalói adózást és 17 százalékos magyar emelést feltételezve), forintban kifejezve így néznek ki a bérek a következő évtől kezdve:

  • a legtöbbet a csehek vihetik haza, 247 005 forintot,
  • őket a lengyelek követik 240 043 forinttal,
  • majd következnek a szlovákok 232 731 forintos minimálbérrel,
  • a románok nettója 158 421 forint lesz,
  • míg a hazai nettó minimálbér 155 610 forint

null

Az elmúlt években valóban jelentősen csökkentette a bérek után fizetendő munkáltatói közterheket a kormány, de a munkavállalók semmiféle általános adó- vagy járulékcsökkentést nem kaptak hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

Ugyancsak rávilágít a helyzetre, hogy a KSH friss adatai szerint idehaza már bruttó 930 ezer forint felett volt az átlagkereset a gazdasági, igazgatási, érdekképviseleti vezetők, törvényhozók körében. Összességében azonban a bérek még így sem tudtak olyan ütemben növekedni, mint a 20 százalék fölötti infláció, vagyis most már csökken a reálbér, a keresetek vásárlóereje – mutat rá elemzésében a Portfolio.

Grafika: Portfolio
Grafika: Portfolio

Megosztás