Atádi vállalkozások: szinte mindenre kevesebbet költenek az emberek

Leálltak a lakossági építkezések, visszaesett az éttermek forgalma, az olcsóbb élelmiszerek fogynak, üzletek zártak be, és a kiskereskedők további jelentős fogyasztáscsökkenésre számítanak.

Komoly piacszűkülés van, mindenki ül a maradék pénzén – így summázta a helyzetet az egyik nagyatádi cégvezető. Egyrészt a jelentős mértékű áremelkedések, másrészt az egekbe szökő rezsiárak fogják vissza a fogyasztást.

Tapasztalataink szerint mintegy 80 százalékkal visszaestek a lakossági megrendelések – árulta el Novics Péter ügyvezető. – Az építőanyagok most sok ember számára megfizethetetlenül drágák, az élelmiszerek árának, a gáz- és az áramdíjnak az emelkedése ugyancsak visszatartja az építkezési kedvet.

A banki kamatok miatt a hitelek sem jöhetnek szóba, úgyhogy kivárnak az emberek. Az egyik nagyatádi élelmiszer-üzletben ugyancsak azt tapasztalták, spórolnak az emberek, ill. a kevesebbet érő pénzüket még inkább próbálják beosztani.

Még a napi pékárut és a felvágottat megveszik, de az összes többi, nélkülözhetőbb terméknek a kereslete visszaesett. Pl. kevesebb vegyi áru fogy, a csirke- és a disznóhúsokból az olcsóbb részeket veszik, most pl. friss kacsát kaptunk, de visszamondták, mondván, az már túl drága nekik. A pénzt még itt hagyják az emberek, de már kevesebbet kapnak érte.

Már a nyáron bezárta az Euronics Műszaki Áruházlánc a nagyatádi üzletét, ahogy az ország számos pontján is, legközelebb Barcson és Marcaliban ugyancsak. Információink szerint az atádi üzlet forgalma nem esett vissza akkor, gazdasági okokra hivatkoztak a tulajdonosok, főleg a fenntartási költségek drágulására. Ezalatt elsősorban a gázdíjat és az áruszállítási költségeket kell érteni. Így aztán 20 év után fölszámolták Nagyatádon az Euronics-ot.

Egy másik, tartós fogyasztási cikkeket árusító nagyatádi üzletben azt mondták, még nem érzik a visszaesést, de tartanak tőle, nagyon készülnek.

A napokban hoztak újabb árukészletet, egyszer majd csak eladjuk. Az viszont törvényszerű, hogy visszaesik a kereslet, ilyen fizetésekkel és nyugdíjakkal, amilyenek általában vannak, nem is lehet másképp – vélte az üzletvezető.

Az egyik vendéglő üzemeltetője azt mondta, egyelőre nem tapasztaltak nagyobb csökkenést a forgalomban, októbertől számít erre, amikor már a teraszok sem lesznek nyitva. Egy másik helyen úgy fogalmaztak, mindenhol érződik az infláció hatása.

Húsz százalék csökkenés biztos volt. Kevesebb lett az előfizetés – állította Takács Róbert, az Aranykakas Étterem vezetője. – A kiszállítás ugyan megmaradt – aki megengedheti magának, az el van kényelmesedve -, de ezt is át kell gondolni, mert a céges autó egyre drágább, egy pizzával furikázni már luxus, és az 50 darabos csomagolódoboz is 2200 helyett már 2600 forintba kerül. Az alapanyagokról nem is beszélve, a sajt már drágább, mint a csirkemell. A hálózathasználati díja az áramnak legalább 20 százalékkal drágult.

Szakemberek szerint brutális áremelés várható a kiskereskedelemben, 20-30%-os fogyasztás-visszaesést valószínűsítenek. Az áru ugyan a polcokra fog kerülni, de nagyon drága lesz. Valamelyest visszafogják a fogyasztásukat az emberek, várhatóan az impulzusvásárlás és a pazarlás mértéke fog csökkenni.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás