Az AstraZeneca vakcinájával oltanak Nagyatádon Szerző: Katona József | 2021-02-10 18:18:00 | Címkék: astrazeneca, védőoltás, háziorvos, koronavírus, nagyatád

Ma délután beadták az első brit-svéd védőoltásokat a koronavírus ellen Nagyatádon. A Pfizertől és a Modernától most nem jött vakcina. Káosz van a listák körül, a háziorvosok szerint csorbát fog szenvedni a betegellátás.

- Tegnap 17 órakor jött az e-mail, hogy az e-jelentésen fönt van az oltandók listája. Délelőttig össze kellett állítani az AstraZenecával oltandók listáját a regisztráltak közül, leadni a tervezet, mikor és hány embert tudok beoltani. Közben, ugye, maradt 10 nevem a modernásokból, most egy másik lista jött vagy 90 névvel, ezeket a Pfizerre állították össze, de közülük ki kellett bogarásznom a 10 modernást, mert azok is benne szerepeltek, szóval, nagy az össze-visszaság! Aztán a kollégáktól is jöttek a levelek, hogy ne álljunk még neki, mert biztos, hogy nem mindenkinek jut, olyan is van, aki még arról sem kapott értesítést, hogy ő oltóorvos – vázolta a helyzetet az egyik háziorvos.

Továbbra is gond van a regisztrációs listákkal: jelezték hozzátartozók, hogy idős rokonukat regisztrálták, mégsincs rajta a listán, amit a háziorvosa kapott. Egy nagyatádi háziorvos azt ecsetelte, hogy egy védőoltás beadása mennyivel nagyobb feladat, mint azt laikusként képzelnénk. Az AstraZenecának csak az ún. alkalmazási előirata 34 oldal.

- Ezt ma reggelre át kellett tanulmányozni, attól kezdve, hogy kiknek nem adható, a mellékhatásokon át a beadás módjáig. Közben egyenként megbeszélni a betegekkel, be tud-e jönni időpontra, elmagyarázni mindent, és válaszolni nekik az összes kérdésükre. A védoltással járó adminisztrációt nem részletezem. Ezek után, közben és mellett még rendelni is kellene, fogadni a betegeket, fölvenni a telefonokat, kitölteni az új táppénzes papírokat, kitölteni az új elektronikus halotti bizonyítványokat és jogosítványokat, utóbbiakat egy új programon keresztül, elszámoló számlát küldeni róluk a NAV-nak, egyenként 40 perc – sorolta egy szuszra.

Mindenesetre több háziorvos is elhozhatta ma a járási kormányhivatalból az egy üveg AstraZeneca vakcinát, a megfelelő fecskendőket és tűket. Ezzel a 18-60 év közti krónikus betegek oltása kezdődött meg. A brit-svéd készítmény egy ampullájával 10 embert lehet beoltani. A tárolása a legegyszerűbb, hűtőben tartható. A Szputnyik-V már mínusz 18 fokos hűtést igényel, és öt embernek elegendő egy üvegcse. A Moderna egy adag szérumával már tíz ember oltható, azt viszont mínusz 20 fokon kell tárolni. A legkörülményesebb a Pfizerrel való bánásmód: mínusz 70 fokos hűtés kell neki, egyébként pedig 5-6 embernek elegendő dózist tartalmaz.

Agyrém és káosz – egyelőre így foglalták össze a koronavírus elleni védőoltások szervezettségét az általunk megkérdezett környékbeli háziorvosok. Mint mondják, már most igen nagy leterheltséget jelentenek számukra a rájuk testált feladatok. Mi lesz, ha ténylegesen beindulnak a védőoltások? - tették fel a költői kérdést. Azt biztosra veszik, hogy egyre nehezebben fogják tudni ellátni a betegeket a rendelőkben. Akadt, aki kifejezetten kérte: hívjuk fel a páciensek figyelmét, hogy a reggeli órákban telefonáljanak, minél előbb, ne várják meg a késő délelőttöt, mert már nem fognak sorra kerülni.Vissza az előző oldalra