Az AstraZeneca vakcinájával oltanak Nagyatádon

Ma délután beadták az első brit-svéd védőoltásokat a koronavírus ellen Nagyatádon. A Pfizertől és a Modernától most nem jött vakcina. Káosz van a listák körül, a háziorvosok szerint csorbát fog szenvedni a betegellátás.

Tegnap 17 órakor jött az e-mail, hogy az e-jelentésen fönt van az oltandók listája. Délelőttig össze kellett állítani az AstraZenecával oltandók listáját a regisztráltak közül, leadni a tervezet, mikor és hány embert tudok beoltani. Közben, ugye, maradt 10 nevem a modernásokból, most egy másik lista jött vagy 90 névvel, ezeket a Pfizerre állították össze, de közülük ki kellett bogarásznom a 10 modernást, mert azok is benne szerepeltek, szóval, nagy az össze-visszaság! Aztán a kollégáktól is jöttek a levelek, hogy ne álljunk még neki, mert biztos, hogy nem mindenkinek jut, olyan is van, aki még arról sem kapott értesítést, hogy ő oltóorvos – vázolta a helyzetet az egyik háziorvos.

Továbbra is gond van a regisztrációs listákkal: jelezték hozzátartozók, hogy idős rokonukat regisztrálták, mégsincs rajta a listán, amit a háziorvosa kapott. Egy nagyatádi háziorvos azt ecsetelte, hogy egy védőoltás beadása mennyivel nagyobb feladat, mint azt laikusként képzelnénk. Az AstraZenecának csak az ún. alkalmazási előirata 34 oldal.

Ezt ma reggelre át kellett tanulmányozni, attól kezdve, hogy kiknek nem adható, a mellékhatásokon át a beadás módjáig. Közben egyenként megbeszélni a betegekkel, be tud-e jönni időpontra, elmagyarázni mindent, és válaszolni nekik az összes kérdésükre. A védoltással járó adminisztrációt nem részletezem. Ezek után, közben és mellett még rendelni is kellene, fogadni a betegeket, fölvenni a telefonokat, kitölteni az új táppénzes papírokat, kitölteni az új elektronikus halotti bizonyítványokat és jogosítványokat, utóbbiakat egy új programon keresztül, elszámoló számlát küldeni róluk a NAV-nak, egyenként 40 perc – sorolta egy szuszra.

Mindenesetre több háziorvos is elhozhatta ma a járási kormányhivatalból az egy üveg AstraZeneca vakcinát, a megfelelő fecskendőket és tűket. Ezzel a 18-60 év közti krónikus betegek oltása kezdődött meg. A brit-svéd készítmény egy ampullájával 10 embert lehet beoltani. A tárolása a legegyszerűbb, hűtőben tartható. A Szputnyik-V már mínusz 18 fokos hűtést igényel, és öt embernek elegendő egy üvegcse. A Moderna egy adag szérumával már tíz ember oltható, azt viszont mínusz 20 fokon kell tárolni. A legkörülményesebb a Pfizerrel való bánásmód: mínusz 70 fokos hűtés kell neki, egyébként pedig 5-6 embernek elegendő dózist tartalmaz.

Agyrém és káosz – egyelőre így foglalták össze a koronavírus elleni védőoltások szervezettségét az általunk megkérdezett környékbeli háziorvosok. Mint mondják, már most igen nagy leterheltséget jelentenek számukra a rájuk testált feladatok. Mi lesz, ha ténylegesen beindulnak a védőoltások? – tették fel a költői kérdést. Azt biztosra veszik, hogy egyre nehezebben fogják tudni ellátni a betegeket a rendelőkben. Akadt, aki kifejezetten kérte: hívjuk fel a páciensek figyelmét, hogy a reggeli órákban telefonáljanak, minél előbb, ne várják meg a késő délelőttöt, mert már nem fognak sorra kerülni.

Megosztás