Az elesett katonákra, városunk hőseire emlékeztek ma délelőtt

Május utolsó vasárnapja hivatalosan is a magyar hősök emléknapja. Ezen a napon gondolunk azokra, akik életüket adták a hazáért. Ma délelőtt ünnepi műsorral és koszorúzással tisztelegtek az atádi hősök emlékének.

Kövér esőcseppek áztatták a gesztenyefák lombkoronáját a délelőtti emlékműsor kezdetekor. Az ünnepséget az első világháborús hősök emlékműve előtti téren tartották. A Himnusz eléneklését követően Hortobágyi Ferenc, városunk díszpolgára tartott ünnepi beszédet. A nyugállományú őrnagy beszámolt róla, hogy mi is lett a sorsa a nagyatádi katonáknak az első és a második világháborúban.

– Itt vannak ezek a szép emlékművek, rajtuk az elesett katonák neveivel. De hol vannak a sírok? A kulturált országok rendben tartják az elesettek sírját, mi nagyatádiak is ezt tesszük a temetőben, hiszen az elesett katona már nem ellenség. A Don-kanyarban van egy látványtemető, egy emlékmű, de jelenleg is kimossa az erozió katonáink csontját. A dögcédulák szerint a kaposvári egység, köztük az 5. század katonái, vagyis városunk polgárai is itt fekszenek. De a sír a mai napig nincs rendezve.

A doberdói és a második világháborús eseményekről is megemlékezett beszédében Hortobágyi Ferenc. Ezt követően a Déryné Vándorszíntársulat előadói katonadalokból és versekből összeállított műsort adtak majd pedig Sándor László plébános mondott áldást.

Az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el mindkét világháborús emlékmű lábánál városunk elöljárói és a helyi civil szerveztek képviselői valamint a kaproncai veterán egyesületek megjelent képviselői.

Megosztás