Barna ivóvízre panaszkodnak a segesdiek

A DRV szerint a víz fogyasztásra alkalmas, a problémát a rendszer átmosatásával lehetne megoldani – ám az egyik, a Rinya áradásakor megsérült kút miatt ez jelenleg nem lehetséges.

A közösségi médián sorra bukkannak fel felháborodott segesdiek képei, melyeken az látszik, hogy a csapokból folyó víz sárgás-barnás elszíneződésű. Érthető módon bizalmatlanok a fogyasztását illetően. Többen panaszkodnak arra is, hogy a víz nem alkalmas ruhák mosására, mert elszínezi őket.

Összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos kérdéseket, melyeket továbbítottunk a DRV felé. A válaszokat ebben a cikkben közzétesszük.

A probléma azután jelentkezett, hogy a Rinya áradása következtében víz alá került a DRV egyik kútja, mely részben Segesd vízellátását biztosította. Ezt követően egy ideig korlátozott vízfogyasztásra volt csak lehetőség a faluban, melyről a polgármester, Péntek László a közösségi médián keresztül is tájékoztatta a lakosságot.

Az esetet a DRV így írta le:

Segesden a Rinya patak kiöntésekor a települést ellátó egyik kút víz alá került. Ebbe kb. 2 napig folyt be a Rinya szennyezett vize. Az árvízkor ezt a kutat szakembereink kivették a vízszolgáltatásból, így a szennyezett víz nem került be a hálózatba. Sajnos a kiesett kút nélkül nem lehet biztosítani a település napi igényéhez szükséges vízmennyiséget, így a víztárolót napi 24 órában, lajtoskocsival töltjük fel a szomszéd településekről (eleinte Somogyszobról, most Nagyatádról) szállított ivóvízzel.

Sok segesdi először azt hitte, a kocsikkal a maradék ivóvizet szállítják el a településről. Erről is a polgármester adott felvilágosítást a közösségi médián.

Az egyik helybeli tette fel azt a videót, amelyen az látható, hogy az említett kútból a vizet a Rinyába folyatják, mintegy „pazarolják”. Valójában a rendszer tisztítása történik jelenleg is.

Az elszennyeződött kutat hetek óta folyamatosan fertőtlenítjük, kétnaponta mintázzuk. A vízadó réteg szennyeződésének megszüntetése sajnos hosszadalmas és nehéz feladat, a kút folyamatos öblítésével, mosatásával végezzük, ezt láthatják az arra járók.”– válaszolta a DRV.

Miután a Rinya áradása szennyezetté tette a kút vizét, és a csapokból jelenleg is elszíneződött víz folyik, sokan bizalmatlanok a fogyasztását illetően. Sőt, akadnak, akik a két eset között párhuzamot vontak, és úgy vélik, szennyezett víz folyik a csapokból. Valójában arról van szó, hogy a vízből kicsapódó vas és mangán-sók üledékréteget képeznek a csöveken, melyek időnként visszaoldódnak az ivóvízbe. Ezt is orvosolni lehet, de a korlátozott vízmennyiség mellett ez jelenleg nem lehetséges, ahogy azt a DRV is megválaszolta kérdésünkre:

Segesden jelenleg a hálózatból tiszta, fogyasztásra alkalmas víz folyik, a szennyezett kút vize nem került és nem is kerül a hálózatra. A víz időnkénti elszíneződését a hálózat faláról visszaoldódó, kicsapódott vas- és mangán-oxid-részecskék okozzák, amelyek az egészségre nem ártalmasak. A jelenséget a teljes vízellátó hálózat mosatásával tudnánk megszüntetni, azonban ez a fent részletezett vízmennyiségi probléma miatt jelenleg nem megoldható.  Amint a szennyeződött kutat újra termelésbe tudjuk állítani és a település vízellátása normalizálódik, a teljes hálózatot lemosatjuk.

A problémát többen jelezték Péntek László polgármesternek is, aki türelmre kérte a falubelieket:

Nyilván kellemetlen ez a segesdieknek, de szerencsére nem általános jelenségről van szó: A Kossuth utcában is akadt, akinél barnás a víz, de a legtöbbnél tiszta volt. Jelezték a Kanizsai utcából és az Ady utcából is, de ott sem mindenhol, úgy látszik szinte házanként eltérőek a tapasztalatok. Várjuk jelenleg is a kút helyreállítását, de ezt nem lehet siettetni. Komoly egészségügyi előírásoknak kell megfelelni, mielőtt a kutat újra üzembe helyezik. Csak ezután lehet átmosatni a hálózatot, addig kérem a segesdiek türelmét!

A víz tehát biztonsággal fogyasztható, még ha az embereknek érthető módon nincs is gusztusuk hozzá.

Megosztás