Beoltották a nagyatádi idősek otthona lakóit

Ma délelőtt kapták meg az első oltást Pfizer-féle vakcinából a szociális szolgáltató központ két idősotthonának lakói és dolgozói. Arról továbbra sincs információ, hogy mikor kerül sorra a lakosság.

Reggel nyolc órakor érkezett meg az oltócsapat a Naplemente Idősek Otthonába, mely a Nagyatádi Kórház dolgozóiból, a kormányhivatal népegészségügyi osztályának egyik munkatárásából és egy katonából állt. Az oltás előtt mindenkit tüzetesen megvizsgált az intézményi orvos és még egy kórházi orvos, a vizsgálatokból néhány esetben alapbetegségre hivatkozva nem javasolták az oltás beadását. Így a nagyatádi idősek otthonában végül a 37 lakó közül 31-en, a 20 dolgozó közül 17-en kapták meg Pfizer-féle vakcinát, bár mindenki igényelte volna. A beoltottakat fél órán keresztül megfigyelték, hogy az injekció okozott-e nem várt mellékhatást, de ilyen eset nem merült fel. Adminisztrációval együtt két és fél óra alatt mindenki megkapta a vakcinát.

Meghozták a kiolvasztott oltóanyagot az ideősek otthonába.
Meghozták a kiolvasztott oltóanyagot az idősek otthonába.

Ezt követően az oltási csapat a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központhoz tartozó lábodi idősek otthonába ment át, ahol mind a 18 lakónak és 15 dolgozónak beadták a vakcinát. Az oltást a déli órákra már be is fejezték.

Ivókné Pintér Melinda, a szolgáltató központ igazgatója is megkapta a vakcinát. Abban bízik, hogy a második oltást követően országosan ismét látogathatók lesznek az idősotthonok.  

A tervek szerint február 19-én kapjuk meg a második adagot – mondta az Atádhírnek az igazgatónő. – Egyelőre nincs információnk arról, hogy az oltással vajon enyhítik-e majd a korlátozásokat, de reménykedünk benne, hogy hamarosan újra kinyithatjuk a kapukat. Nagyon igényelik már mind a rokonok, mind a bentlakók, hogy találkozhassanak egymással. Az idősotthon lakói egyébként végig nagyon együttműködőek voltak. És az oltást egy szakmailag felkészült egészségügyi dolgozókból álló csapat végezte, gördülékenyen ment minden, nem volt fennakadás, nem voltak nem várt reakciók.

A háziorvosoknál arról érdeklődtünk, hogy van-e információ arról, hogy mikor és miként fogják majd az időskorú lakosságot oltani, de egyelőre még nem kaptak érdemi tájékoztatást. Mindeközben az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte a kínai Sinopharm vakcinát Magyarországon. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyebek közt azt is bejelentette, hogy a jövőben külön hatósági vizsgálat nélkül megkaphatja a magyar vészhelyzeti engedélyt minden olyan vakcina, amelyet a világban már több mint egymillió embernek beadtak, már legalább három országban alkalmazzák, és ebből legalább az egyik EU tagállam, vagy tagjelölt. Mint ismeretes, ez a kínai vakcina egy bevált technológián alapul: elölt, vagy inaktivált kórokozót tartalmaz, amely megbetegíteni nem képes, viszont immunválaszt vált ki. Ám ezen oltóanyag körül sok vita merült fel, az orvosok közül nem mindenki van meggyőződve a hatásfokáról és a biztonságosságáról.

Nyitókép: Röhrig Dániel

Megosztás