Buszokkal jöttek a Szakmák éjszakájára

Tíznél is több mesterséggel ismerkedhettek meg tegnap este az érdeklődők Nagyatád két középiskolájában. Újraéleszthettek, programozhattak, koktélokat és dekorációkat készíthettek szakemberek közreműködésével.

A környező településekről is érkeztek buszokkal az általános iskolások, hogy tevékenyen és testközelből megismerjék a KSZC Nagyatádi Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában elsajátítható szakmákat. A zsúfolásig megtelt aulában egyebek között a cukrászmesterség is bemutatkozott: fondant díszítőelemeket, pohárdesszertet készíthettek, és minitortát dekorálhattak. A vendéglátó szakmával alkoholmentes koktélok készítésén és felszolgálásán keresztül ismerkedhettek. Megleshették a gépÉSZjárást: a hajtáslánc gyakorlati alkalmazását és játékos képkirakást. Barátkozhattak az ecsettel és aszórópisztollyal, faerezet és sablon készítésével színesebbé tehették a világot. A burkolás alaptechnikáját interaktív szakmai bemutatón keresztül próbálhatták ki. Házhoz jött a Tesco is: finest termékek bemutatóján keresztül beleleshettek az eladó szakma rejtelmeibe. Az udvaron pedig sokan malackodtak: kóstolgatták a sertéshúsból készült remekeket.

– Hét szakmát oktatunk, valamint szakgimnáziumi képzésben a vendéglátás szervezőit, továbbá az érettségire épülő kereskedőit. Felnőttoktatás keretében pedig a szakács és a pincér szakmát – sorolta a lehetőségeket Döméné Lajos Katalin tagintézmény-vezető. – Jelenleg mintegy 300 diákunk tanul nappali képzésben és 60 az estin.

A KSZC Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma ugyancsak tárt kapukkal várta az érdeklődőket. Három helyszínen is: az iskola számítógépes termeiben az informatikai ágazathoz kerülhettek közelebb. Számítógépet szedhettek szét és rakhattak össze, hálózatot építhettek és programozhattak, 3D-ben tervezhettek. A kollégium épületében az egészségügyi ágazat demonstrációs terme várta őket: ott keri babákon vérnyomást mérhettek, ellenőrizhették a koleszterinszintjüket, és kipróbálhatták az elsősegélynyújtást. A Büttner Kft. Taranyi úti telepén kipróbálhatták a CNC-programot, kis kalapácsot készíthettek, modellezhettek egyszerű alkatrészeket.

– Gimnáziumunk nappali tagozatán mintegy 500-an tanulnak, felnőttoktatás keretében 150-200-an, és 50-70 kollégistánk van – mondta Dr. Büttnerné Bódi Ágnes igazgató. – A felnőttoktatás keretében kilenc szakmát sajátíthatnak el nálunk.

A pedagógusokkal és a szakoktatókkal való beszélgetésekből kiderült: mindkét intézményben azt tapasztalják, hogy az általuk oktatott szakmák iránt egyre nagyobb a kereslet, idehaza és akár külföldön is keresettek a szakemberek.

Megosztás