Covid 4. hullám: rohamosan romlik a helyzet

Somogyban heti 55 százalékkal több a fertőzött, országosan már duplázódik, a virológusok nagy bajt jeleznek. Közben a kormány kivár, lejárat előtti teszteket küldött a háziorvosoknak, és hétvégén nem dolgoznak a laborok.

Somogyban átlépte a 30 ezret (30.017) az igazolt fertőzöttek száma a járvány kezdete óta. Ennél nagyobb gond, hogy egy nap alatt 71-gyel nőtt a számuk, egy hét alatt pedig 339-cel. Ez az előző heti fertőzésszámnál 55 százalékkal magasabb, vagyis gyors ütemben növekszik. Ám így is a megyék között ez a legjobb mutató: Komárom-Esztergomban 161%, Vasban 158%, Zalában és Tolnában 142%.

Országosan még rosszabb a helyzet: egy hét alatt csaknem megduplázódott az újonnan azonosított fertőzöttek száma. Legutóbb egy nap alatt már 4 ezernél is több új koronavírusost azonosítottak, és meghalt 45 beteg. 1 970 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, egy nap alatt 172-vel ugrott meg a számuk. A közzétett adatok szerint 27 744 tesztet végeztek, aminek 14,5 százaléka lett pozitív (ennek kellene 5% alatt lennie, vagyis sokkal több tesztet kellene végezni).

Eközben kiderült, hogy lejárat előtti covid-teszteket küldött a kormányhivatal a háziorvosoknak.

Tavasszal ugyanilyeneket kaptunk. Ezek nem a legjobb minőségű, kínai gyártmányú gyorstesztek, a szavatosságuk december 2-án lejár, és most sem küldtek hozzá felhasználási utasítást – erősítették meg a nagyatádi háziorvosok.

Ezek a gyorstesztek még a delta variáns megjelenése előtti időszakból származnak. A 24.hu cikke megjegyzi: több orvos úgy véli, csupán azért változtatták meg az eljárásrendet, és küldték ki ezeket a kínai gyorsteszteket a rendelőkbe, mert hamarosan használhatatlanná válnak, és kezdeni kellett valamit velük. Másfél éve ugyanezeknek a gyorsteszteknek a beszerzésével vallott kudarcot a brit kormány, mert a gyenge minőségük miatt nem lehetett felhasználni azokat.

Nagyatádon megfázásos, felső légúti panaszokkal nagyon sokan jelentkeznek, és a koronavírussal fertőzöttek száma is emelkedik. Az általunk megkérdezett háziorvosok egy-két naponta találkoznak pozitív esettel.

Ilyenkor karanténba küldjük az illetőt, értesítjük a népegészségügyi osztályt, és bejelentjük az elektronikus rendszeren keresztül is – ismertette az eljárást egyikük. – A gond az, hogy a hétvégén nem csinálnak PCR-tesztet a laborban, hiába küldjük el. Ezért emelkednek szerdára-csütörtökre jobban a számok, mert akkor érik utol magukat a laborok. Na, most, ha 3-4 nappal később jön meg az eredmény, akkor a pozitív beteg addig fertőz tovább!

A Nagyatádi Kórháznak jelenleg nincs covidos ellátási kötelezettsége. A gyanúsaknak ugyan fenntartanak egy kórtermet, amíg a PCR-teszt eredménye megérkezik, de a súlyosabb állapotú fertőzötteket Kaposvárra szállítják.

Nagyatádon az előírásnak megfelelően az ágyak 10 százalékát készenlétben tartjuk, az ellátáshoz szükséges berendezések karbantartása zajlik, továbbá az ezzel kapcsolatos oktatások, és fokozottan ügyelünk az alapvető higiénés szabályok betartására – mondta a jelenlegi helyzetről dr. Pósa István főigazgató. – Én mindenkinek egyértelműen azt tanácsolom, a közösségi helyeken viseljen maszkot!

A rohamtempóban romló járványadatok egyelőre nem befolyásolják a még oltatlan népesség oltakozási kedvét. Tegnap többen lettek covidosok, mint ahányan az első vakcinát megkapták. A beoltottak száma még mindig nem érte el a hatmilliót.

A magyar járványügyi szakértők között közmegegyezés látszik arról, hogy a jelenlegi átoltottság mellett az oltás önmagában nem elegendő, hogy megakadályozza az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését. Kiemelték a tesztelés és a maszkviselés fontosságát. Rámutattak, hogy számos európai országban már rég bevezettek korlátozó intézkedéseket: a védettség igazolásához vagy negatív teszthez kötik számos közösségi helyszín látogatását, de akár a közösségi közlekedés használatát is, és széleskörű maszkviselési kötelezettség van érvényben. Akad szakember, aki szerint további 6 ezer ember életébe kerülhet, ha a mostani úton halad tovább az ország.

Megosztás