Csaknem 500 ingatlan megkárosult a múlt heti jégviharban

Kilenc somogyi település jelentette be a kárigényét a múlt heti vihart követően, a katasztrófavédelem összegzése szerint legalább 490 ingatlanban tett kárt a jégeső. A megyei önkormányzat gyűjtés szervez a károsultaknak.

Június 25-én iszonyatos erejű jégvihar csapott le több somogyi településre. A viharrendszer északkeletre haladva végigsöpört és megkárosított több száz ingatlant és járművet Kadarkúton, Ságváron, Bárdudvarnokon, Kiskorpádon, Mezőcsokonyán, Hetesen, Csombárdon, Bodrogon és Somogyjádon.

A Somogy Megyei Önkormányzat létrehozott egy bankszámlát, mely kimondottan a viharkárokat elszenvedők támogatására szolgál: bármelyik település megsegítésére van mód a 10039007-00313955-00000110 számú számlára történő befizetéssel. A közleményben kérik feltüntetni a támogatni kívánt község nevét, erre augusztus 31-ig lesz lehetőség.

Hozzánk a legközelebbi, egyben legnagyobb károkat elszenvedő település Kadarkút volt. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az átvonuló vihar nyomán teniszlabda nagyságú jégdarabok zúdultak a városra, valóságos háborús övezetet hagyott maga után. Másnap a katasztrófavédők mellett több tucat önkéntes is dolgozott a romok eltakarításában. És a munkálatok még mindig zajlanak. A polgármester, Karsai József szerint a károk milliárdos nagyságra rúgnak.

Kadarkúton 300-330 ház tetejében tett kárt a jég, nagyon sok olyan ingatlan van, ahol a tetőhéjazat száz százalékban megsemmisült, csak a tartógerendák maradtak – mondta a polgármester. – Átmenetileg ahol lehetett, fóliával takarták le a tetőket, erre a célra az önkormányzat már elköltött 8 millió forintot. Főleg azok a házak sérültek meg, ahol régi cserép-, vagy palatető volt – az ebből keletkezett hulladéknak még csak a felét sikerült eltakarítani. Mivel a pala veszélyes hulladéknak számít, ezért az elszállítása több tíz millió forintos nagyságrendű költséget jelent. Szerencsére sok segítség érkezik, magánszemélyek és cégek jóvoltából már 5 millió forint összegyűlt, és folyamatosan érkeznek tetőcserép felajánlások is – de sajnos ez még csak a töredékét fedezte az összes kárnak. Feltétlenül számítunk az állami kárenyhítésre is.

A vihar Kadarkúton volt a legintenzívebb, de a többi somogyi teleülésen is súlyos károkat okozott. Somogyjádon összesen 24, többségében palatetős házban keletkeztek károk. A polgármester szerint viszont ezek valamivel enyhébbnek bizonyultak például a kadarkúti esethez képest.

Szerencsésen megúsztuk, a károsult ingatlanok közül kettő-háromnak 30 százalékban sérült a teteje, a többi 10-20 százalékban – magyarázta  Lőrinczné Kiss Ilona polgármester. – A zömét már cseréltük, az önkormányzat kapott palát, ezt kiosztottuk. Viszont jelentős kár keletkezett a személyautókban: több tucat járműnek, ami a vihar idején kint parkolt a szabad ég alatt, betörött a szélvédője, behorpadt a külseje.

Más teleülést jobban megtépázott a vihar. Mezőcsokonyában a polgármester becslései szerint az ingatlanok mintegy felében, 150 épületben keletkezett valamilyen jellegű kár a jégveréstől.

Ha csak a tetőket nézzük, még akkor is körülbelül az ingatlanok negyede szenvedett károkat – állapította meg Sudár Zoltán polgármester. – Amennyiben ehhez hozzávesszük a nyílászárókat és az egyéb kisebb értékeket, akkor szerintem ez az arány eléri az 50%-ot is.

Hozzávetőleges becslések alapján már pusztán a tetőkben keletkezett károk is 30 milliós nagyságrendűek; az önkormányzat fókuszában ezek állnak.

A lakhatási körülményeket biztosítani kell. Mivel a fóliasátraink elfogadhatóan kibírták a jégverést, így a meglévő fóliákat felajánlottuk kárenyhítésként, hogy ne ázzanak be jobban a károsult ingatlanok. Ezeknek a költségét megpróbáljuk vis maior pályázatként megigényelni az államtól. Nagyon komoly probléma azon ingatlanok esete, ahol nem rendelkeznek biztosítással; ott a helyreállítás nehézsége teljesen más. Pont azokat a családokat érinti a leginkább, akiknek a családi-anyagi helyzete eleve nem megfelelő, például egyedül élő nyugdíjas. Nem hagyhatjuk, hogy bárki tető nélkül maradjon – tette hozzá a polgármester.

A múlt pénteken kialakult viharrendszer útvonalát az alábbi videón lehet végigkövetni.

Megosztás