Csökkenő kereslet az atádi boltokban

Ugyanannyian vannak, de kevesebbet vásárolnak; csak a kis dolgokért jönnek be, a nagyobbakat megrendelik az interneten; nagyon kitolódott a hónap vége. Ezeket mondták a nagyatádi kereskedők.

A KSH adatai szerint júniusban már harmadik hónapja esik a kiskereskedelem forgalma az előző hónaphoz viszonyítva. A dolog nem meglepő: a választások előtt a lakosságra öntött pénz miatt ideiglenesen nőtt a vásárlókedv, de idővel ez a pénz elfogyott. A rezsiemelés és a rekordmagas infláció miatt az emberek az utóbbi időben elkezdtek spórolni. Nagyatádon sincs ez másképp.

– Ami látványos, hogy a hónap vége és a hónap eleje a vásárlóknál kitolódott. Eddig a fizetés előtti három-négy napban csökkent a forgalom, de most már egy-másfél hét az, amikor kevesebb vásárló van. Ilyenkor megközelítőleg 50 százalékos csökkenést tapasztalok – mondta el Váradi László, a Boxer ABC tulajdonosa.

Az utolsó KSH mérés a kiskereskedelmi növekedésről 2022 júniusában készült, amikor még a rezsiemelést sem jelentették be. A megkérdezett kereskedők tapasztalatai alapján a bejelentés és a részletszabályok megjelenése óta az emberek jobban spórolnak, hogy felkészüljenek a jelentős anyagi terhet jelentő téli fűtési időszakra.

Egy nagyatádi, élelmiszerekkel foglalkozó kisbolt szerint olyan 10-15 százalékkal esett vissza a forgalom a fél évvel ezelőttihez képest.

– A vevők száma maradt, de mindenből a legolcsóbbat választják. Van olyan termék, amiből nem is tartunk raktáron, mert annyira elszálltak az árak, hogy csak megrendelésre hozunk, ha valaki kér belőle.

Egy másik kisbolt tulajdonosa arról számolt be, hogy a vevők még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy nem önszántából emeli az árait, ráadásul nem is a nagykereskedők miatt kénytelen, hanem az általuk forgalmazott termékek árainak jó részébe beépült a népegészségügyi termékadó, amit a cukrozott üdítők, energiatalok, mindenféle előre csomagolt cukrozott készítmények, sós snackek, chipsek, ételízesítők, ízesített sörök, lekvárok, gabonapelyhek és töltött tészták eladása után kénytelen megfizetni a forgalmazó. Ráadásul július elsejétől ennek az adónak a mértéke jelentősen emelkedett, amit végül a fogyasztó fizet meg.  
De nem csak az élelmiszerek tekintetében csökkent a kereslet.

Egy nagyatádi alkatrészbolt alkalmazottja abban a látja a legnagyobb problémát, hogy korábban a drágább dolgokat is náluk vették meg, de most már a nagyobb láncoktól rendelik meg a vevők a termékeket, mert ott valamivel olcsóbban jutnak hozzá. Korábban ez nem volt probléma, mert azt az elenyésző árkülönbséget mindenki gond nélkül kifizette, cserébe azért, hogy azonnal hozzájusson valamihez.

Nem minden szektorban érezhető a kereslet csökkenése. 

Én még nem tapasztaltam a visszaesést, mert a napi dolgokért úgyis bejönnek. Ha kiég egy izzó, vagy tönkremegy egy konnektor, akkor kénytelenek megvenni. Sok vállalkozó, kivitelező vásárol nálam, az ő elmondásaik alapján van, aki fél évre előre be van táblázva munkákkal. Tehát az élet egyelőre nem állt meg – válaszolták az egyik villamossági szaküzletben.

A kép illusztráció, forrás: depositphotos.com
A kép illusztráció, forrás: depositphotos.com

 

Megosztás