Csőtörések miatt volt sárgás az ivóvíz sok utcában

Az elmúlt másfél hónapban hét olyan csőtörés volt Nagyatádon, amelyek nagyobb területeket érintettek. Egy-egy alkalommal akár 8-9 utcát is ki kellett zárni a rendszerből. A DRV sorra átmosatja a vezetékeket.

A henészi városrészben, az Aradi, a Kiszely és a Jókai utcában is tapasztalták az ivóvíz elszíneződését az elmúlt napokban. A csőtörések következményei majd a fél várost érintették. Több fotót is közzé tettek erről.

Sárga volt a csapból kifolyó víz – mesélte Turi Dénes a Temesvári utcában. – A teafőzéshez az edényben összegyűjtött vízen és a kádban látszott igazán. Mosás közben a feleségem is érzékelte.

Ma éppen a Kolozsvári-Temesvári utcák sarkán ürítette ki a hálózatot a DRV. Ahonnan kaptak panaszbejelentést az elmúlt napokban, azokban az utcákban mindenhol átmosatják a rendszert.

Kinyitjuk a tűzcsapot, és a hálózat nagyságától függően fél-egy órán keresztül folyatjuk a vizet – mondta a helyszínen Kajdy Péter, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. nagyatádi üzemvezetője. – Az elmúlt hetekben történt csőtörések kijavítottuk, de amikor a hiba elhárítása után a hálózatra visszaengedjük a vizet, akkor az lemossa a vezetékek faláról az elmúlt évtizedek lerakódásait. Ezek okozzák a sárgás-barnás elszíneződést. Az ilyen víz közegészségügyi szempontból nem ártalmas, senkinek nem lesz tőle semmilyen egészségügyi problémája. Kétségtelen viszont, hogy a benne lévő anyagok visszatetszést keltőek, a fogyasztásuktól ódzkodik az ember.

Az üzemvezető azt kérte a lakosságtól, ha ilyesmit észlelnek, hívják a DRV 0680-240-240-es hibabejelentő számát. A csőtörések viszonylag gyakoriak minden településen. A mostaniakhoz hasonló, nagy területeket érintőek ritkábban fordulnak elő Nagyatádon. A város ivóvízhálózata 45 km hosszú. A legújabb vezetékszakaszok is legalább 25-30 évesek, de bőven találhatóak 50-60 évesek is. Az elmúlt két évben elkezdte a vízvezetékek cseréjét az önkormányzat: a Tallián, a Csokonai, a Temesvári és a Munkácsy utcában összesen kb. 1 kilométeren történt ez meg.

A DRV-től megtudtuk: a jövő év első felére ütemezték a teljes hálózatmechanikai tisztítást Nagyatádon. A vezetékekben szivacsokat tolnak végig víznyomással: így szabadítják meg a csövek falára lerakódott szennyeződésektől.

Megosztás