Cukrász, gépész vagy festő? Pályaválasztási napot tartottak a szakképző iskolában

Ismét pályaválasztási napot tartottak a nagyatádi szakképző iskolában. csaknem 150 általános iskolás diák vett részt a szakmai napon, melyen az iskola mind a 7 képzése bemutatkozott interakítv foglalkozásokkal.

A 2. Pályaválasztási nyílt nap programjait elsősorban a nagyatádi általános iskolák számára szervezték meg, de a más településekről is érkeztek diákok. Az szakképző iskolában oktatott 7 szakma interaktív bemutatkozása mellett a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara VR szakma-bemutatója színesítette a programot. A rendezvényen közel 150 pályaválasztás előtt álló nagyatádi diák vett részt tanáraik kíséretében.

Az egyes szakmák különböző foglalkozások keretében mutatkoztak be:

Az eladó szakma megismertette a látogatókat a ruházati termékeknél használt árucímkézővel, valamint az árumérlegen történő mérési folyamatokkal. Emellett kreatív és hasznos csomagolási, díszítési technikákat mutatott be, melyek például egy-egy ajándékot tudnak különlegesebbé tenni.

A szakácsok előkészített nyersanyagokból étvágyfalatkák összeállításának folyamatába, szeletelési technikák elsajátításába és az ételdíszítés, ételkínálás fortélyaiba vonták be az érdeklődőket.

Jó étvágyat!
Jó étvágyat!

A pincér szakma szalvéta-hajtogatási technikákat (legyező, háromszög, püspöksapka, rózsa, stb.) mutatott be, illetve kivetített PPT-n keresztül felszolgáláshoz szükséges eszközöket ismertetett meg a résztvevőkkel memóriajáték révén.

Az ipari gépész és gépi forgácsoló szakmák előre elkészített szíjtárcsák, előre megmunkált anyagok, méretre darabolt, lesorjázott munkadarabok segítségével a lapos szíjhajtás és a szegecselés műveletét, valamint a betűbeütő technikát ismertették meg a látogatókkal. Ezen kívül különféle mérőeszközöket, alkatrészeket is kipróbálhattak és mikroszkópos vizsgálatokat is végezhettek az érdeklődők.

Lányokat is foglalkoztatott a gépész szakma
Lányokat is foglalkoztatott a gépész szakma

A cukrászok asztalánál sablonok készítésébe és mézes szívek különböző technikával történő díszítésébe, valamint muffinok speciális csőből kinyomott krémvirág díszítésébe vonták be a pályaválasztás előtt álló fiatalokat.

A festő, mázoló, tapétázók a szakma alapműveleteinek végrehajtásába, valamint az erezés, a sablonok készítésének és díszítésének folyamatába vonták be a látogatókat.

Megosztás