Dr. Bóta László: helytelen lenne az aktív ellátást tovább szűkíteni a Nagyatádi Kórházban

Időről időre felmerül a magyar fekvőbeteg-ellátó rendszer átalakítása. Azt mindannyian érzékeljük, hogy egyre kevésbé hatékony, ám a tervekben gyakran felülírják a politikai szempontok a szakmaiakat.

Alig több mint egy hónapja került nyilvánosságra 60-nál is több hazai kórház átalakításának forgatókönyve, amelyet a megyei centrumoknak küldött el az Országos Kórházi Főigazgatóság. Eszerint ezek a városi intézmények legkésőbb januárra elvesztik gazdasági önállóságukat, megszűnik a pénzügyi, a közbeszerzési, a személyügyi és az informatikai feladatuk.

Előtte júniusban derült ki, hogy komoly átalakításokra készül a kormány az egészségügyben. A „Fekvőbeteg-ellátási struktúra átalakításának szempontrendszere 2021.” című összeállításban az szerepel, hogy 2472 aktív betegágy szűnne meg. Hét kórházban megszűnne az aktív betegellátás, ezek közül egyben a krónikus is, további 13 kórházban pedig nem végeznének műtéteket a jövőben.

A centralizáció bizonyos szakmákban, amelyek rendkívüli specializációt, magasszintű felszereltséget és jártasságot igényelnek, feltétlenül szükséges – válaszolta kérdésünkre dr. Bóta László, a Nagyatádi Kórház korábbi főigazgatója. – De nem helyes az aktív ellátás további szűkítésének az elképzelése. A megyei kórház kapacitása sem bírná el a ráterhelődő nagyatádi, siófoki, marcali betegállományt, abból katasztrófa lenne.

Komoly elemzés, körültekintő döntés szükséges, hangsúlyozta a korábbi főigazgató. A dr. Bóta Lászlóval készült interjúnk alább megtekinthető.

Megosztás