Drágul az iskolakezdés is

Annak ellenére, hogy a tankönyvek ingyen vannak, egyáltalán nem olcsó az iskolakezdés. Az inflációs hatások itt is érezhetők. Nemcsak könyv, füzet és írószer kell az iskolakezdéshez, hanem például szappan is.

A forgalmon látszik az áremelkedés hatása, ugyanis kevesebben és kevesebbet is vásárolnak, mint tavaly ilyenkor – ezt tapasztalták az egyik nagyatádi írószerboltban. 

Egy kétgyermekes nagyatádi édesanya elmondása alapján az iskolakezdés a másodikos lányának nagyságrendileg húsz-huszonötezer forintba került, míg a hetedikes fiának tizenöt-húszezer forintba.

– Minél nagyobb a gyerek, annál kevesebb dolgot kell neki venni. Az alsó tagozatban az iskola segít, küldenek egy listát azokról a eszközökről, amiket mindenképpen muszáj megvenni. A másodikosoknak ötven tételből áll a lista. Ami tavalyról maradt, és még használható, azt használjuk. Idén például csak a fiamnak kellett táskát vennünk.

Az írószerboltban a kérdésünkre azt válaszolták, hogy minden szülő igyekszik a közepes minőségű termékeket megvenni, így nyolc-tízezer forint között jön ki egy bevásárlás, de ez függ attól is, hogy mekkora a gyerek. Ebben az összegben még nincs benne az iskolatáska, ami hatezer forintnál kezdődik és egészen harmincezer forintig lehet válogatni, és a tolltartó sincs, ami ezer és ötezer forint között mozog, minőségtől függően. 

Persze nem csak írószerre, hanem ruhákra is kell költeni, mármint olyanra, amit az iskolába kötelező vinni. A testneveléshez például szükség van fehér pólóra, rövidnadrágra, cipőre, szabadidőruhára is. Ezeken kívül váltóruha és benti cipő is szerepel a listán, csakúgy mint wc-papír vagy szappan, törölköző, ugrókötél vagy éppen kiskanál.

Ruhákra az iskolai ünnepségekhez is szükség van. A lányoknak blúz, sötét szoknya és cipő, a fiúknak pedig fehér ing és sötét nadrág a kötelező elem. 

– Igazán remélem, hogy az új tanévben nem lesz online oktatás, akár a koronavírus miatt, akár más okból, mert akkor feleslegesen vettünk meg egy csomó dolgot, ami a kisebbik gond, a nagyobb gond pedig az, hogy nem tudom megoldani, hogy folyamatosan itthon legyek a gyerekekkel – panaszolta egy édesanya, akinek mindhárom gyereke általános iskolába jár.

Mindenesetre a tanév rendjéről kiadott rendeletbe bekerült egy passzus a digitális oktatásról.

Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el.

(Fotó: Röhrig Dániel)

Megosztás