Egyszerre hőség és zivatar miatt is figyelmeztetnek

A hőség miatt másodfokú, zivatarveszély miatt pedig elsőfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat Nagyatád térségére.

HŐSÉG

Tovább fokozódik a hőség: szerdán és csütörtökön is már az ország nagyobb részén (a nyugati megyékben alacsonyabb valószínűséggel) elérheti, meghaladhatja a 27 fokot, sőt az Alföld középső és délkeleti részén egyes helyeken (csütörtökön nagyobb területen) a 29 fokot is a napi középhőmérséklet.

ZIVATAR

Szerdán a délutáni óráktól kezdve nő a zivatarhajlam, elsősorban a Dunántúl déli és nyugati részein lehetséges zivatarok kialakulása, melyeket jellemzően viharos széllökések (> 60-70 km/h), jégeső (ált. 1-2 cm-t nem meghaladó), illetve intenzív csapadék kísérhet. A nyugati, délnyugati határvidéken hevesebb zivatarok előfordulásához is kedvezőek a feltételek, arrafelé akár 90 km/h-t meghaladó széllökések, illetve nagyobb méretű (> 2 cm) jégszemek is előfordulhatnak.

Csütörtök napközben kis számban a Dunántúl nyugati felében lehetséges zivatar kialakulása, jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ma egyébként 39,2 fokkal megdőlt a napi melegrekord Adonyban, írta az Időkép.

Megosztás