Elkezdődött Nagyatád meghatározó épületének felújítása

A Széchenyi tér 25. szám alatti, egykori iskola Nagyatád városképi szempontból meghatározó jelentőségű épülete. Uniós forrásból egy év alatt korszerűsítik, építészeti értékeit megtartva.

1902-ben épült elemi iskolának a Kossuth-szobor mögötti létesítmény, néhány év múlva polgári fiúiskola működött benne, sokáig oktatási, majd kulturális célokat szolgált. Az utóbbi években azonban már üresen állt.

Az önkormányzat bruttó 298 millió európai uniós támogatást nyert a szinte teljeskörű felújítására. A múlt héten megszületett a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás eredménye: a nagyatádi Kronell Kft. a napokban el is kezdte a munkálatokat.

A két szint 777 négyzetméter hasznos alapterületének korszerűsítését 12 hónap alatt, azaz 2022 márciusára kell elkészítenie a vállalkozásnak.

Új fűtési rendszert alakítunk ki, új elektromos hálózatot és világítástechnikát, vizesblokkokot, lift létesül, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, de eredeti formájukban készülnek el – mondta Ormai István polgármester. – Az egykori iskola építészeti értékeit megőrizzük: a homlokzat, a belső boltíves terek, a lépcsőház és a belső ajtók eredetiek maradnak, természetesen felújítva.

Az udvar nyugati oldalának kerítését beljebb hozzák, így kívül 8 új közforgalmú parkolóhely létesülhet. A korszerűsített épületben hét nagy termet alakítanak ki: közösségi tereket és kiállítóhelyiségeket. Ezekben egyebek között bemutatják az elmúlt 50 év Nagyatádon készült faplasztikáit; a nagyatádi festőművészeket; Durgó Tibor, Ország László és M. Soós György fotóit digitális tárlaton, valamint helyet kap benne egy emlékszoba Bertók László Kossuth-díjas költő tiszteletére.

Itt a látványterve Nagyatád új közösségi épületének.

 

Megosztás