Épül az átkötő út a laktanyában

Elkezdődött a Taranyi és a Berzencei utat összekötő nyilvános közút építése. Ennek köszönhetően a teherforgalom jobban elkerüli majd a belvárost. A Déli iparterületen összesen 747 milliós fejlesztés lesz uniós forrásból.

Három másik EU-s támogatásból megvalósuló beruházás után az önkormányzat nemrég átadta a kivitelezőnek a Déli iparterületet is.

Azért vágunk bele a fejlesztésekbe, hogy értékeket teremtsünk, és új lehetőségeket a gyerekeinknek, unokáinknak. Nagy döntést hoztunk annak idején, amikor átvettük a honvédségtől a volt laktanyákat, katonai területeket és erdőt, 52 hektárt térítésmentesen – emlékeztetett a legutóbbi testületi ülésen Ormai István polgármester. – Azóta ebből 27 hektárt értékesített az önkormányzat, ezen jelenleg 25 gazdasági társaság működik. Még 8 hektár azonnal hasznosítható lenne telephelynek, további mintegy 15 hektár pedig akkor válhat gazdaságfejlesztésre alkalmassá, ha megépülnek ott az alapvető közművek.

Ennek a munkának a része az említett, másfél kilométer hosszban épülő út. Ez a Taranyi útról bekanyarodva a 2-es kapunál (a 63-as bázis mellett) indul, egyenesen vezet a mostani, nagyon rossz minőségű aszfaltút nyomvonalán, majd dűlőút és mező át a Berzencei úton, a benzinkút mellett ér majd ki. 1512 m.

Ott egy teljes értékű, nyilvános, közforgalmú közutat építünk, amelyen át lehet majd menni a Taranyi és a Berzencei út között. Remélhetőleg a teherforgalom jobban elkerüli majd a belvárost – fogalmazott Ormai István. – Ehhez egyébként két másik belső út is csatlakozni fog, így összesen több mint 2,5 km hosszú út épül.

Ezenkívül 2-2 km ivóvíz- és szennyvízhálózat, elektromos vezetékrendszer épül 670 méteren, 45 közvilágítási lámpatestet állítanak fel, és bevezetik a gázt. A beruházással május 21-ig kell elkészülni.

A polgármester vázolta azt is: szerinte kb. 5 év kell még ahhoz, hogy a képviselő-testület a Nagyatádot elkerülő út további szakaszáról döntsön. Ez a Berzencei úttól a Somogyszobi útig, át a vasúton, majd a körforgalomig fog vezetni, vagyis ¾ körívünk lesz Nagyatád körül: a lábodi irányú 68-as főúttól a Taranyi útig körbe lehet menni, és minden átmenő teherforgalmat oda lehet majd terelni, fogalmazott a polgármester.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás