Erre lehet számítani a rezsidrágulás miatt Nagyatádon

A gáz és az áram drasztikus emelése miatt több száz milliós költségnövekedéssel kell szembesülnie az önkormányzatnak. Az, hogy még ennél is nem lényegesen többel, csak a geotermális fűtés bevezetésének köszönhető.

Nehéz intézkedésekre kényszerülnek Nagyatádon is a képviselők, ezeknek az előkészítéséről ma tárgyaltak testületi ülésükön.

A kormány döntése értelmében az önkormányzatok kedvezményes rezsidíjai 2022. augusztus 1-jével megszűntek. Emiatt az nagyatádi önkormányzat és intézményei gázdíja 99 millió forintról csaknem négyszeresére, 365 millió forintra emelkedne. A geotermiális fűtés bevezetésének köszönhetően szerencsére ez az összeg 273 millió forintra csökken, ám ez még mindig akkora terhet jelent, amekkorát az önkormányzat nem tud a költségvetéséből kigazdálkodni. Ezt a költséget körülbelül a felére, 140 millió forintra igyekeznek csökkenteni.

Az önkormányzat és intézményei áramszerződéseinek egy része ez év végén, másik része pedig a jövő év végén jár le. A várható díjak mintegy 3-4-szeres költségnövekedést okoznának, emiatt szintén elengedhetetlenek az energiafelhasználást mérséklő intézkedések.

Az előzetes tervek szerint valamennyi önkormányzati intézménynél a földgáz és a villamosenergia felhasználását legalább 20 százalékkal csökkenteni kell. A fűtési időszakban néhány épület használatát felfüggesztik, és a temperáló fűtéssel mintegy 75 százalékos földgázfelhasználás-csökkenés érhető el.

Az ülésen Ormai István polgármester részletesen tájékoztatta a képviselőket arról, hogy a számítások szerint a drágulás milyen mértékben érinti az önkormányzatot és intézményeit, és hogy milyen változtatási elképzeléseik vannak.

Az érintettekkel és a szakemberekkel való egyeztetés után, várhatóan mintegy két hét múlva fogják a képviselők elé terjeszteni az ügyben kialakított álláspontjukat, konkrét javaslataikat.

Az elsődleges intézkedési tervezet az alábbiakat tartalmazza

Az önkormányzatnak 29 földgázfogyasztási helye van.

A polgármesteri hivatalban a geotermiális fűtés bevezetésével 90 százalékkal csökkenthető a gázfelhasználás, amivel évente bruttó csaknem 20 millió forintos megtakarítás érhető el.

A Dél-Somogy Irodaházban ugyancsak ennek köszönhetően 8.825.000 forint takarítható meg évente.

A Kiszely László utcában működő Nagyatádi Judo Club épülete a fűtési időszakban bezár, az épületben nem lesz fűtés, a vízrendszert leengedik, téliesítik az épületet.

A Korányi Sándor utcában található önkormányzati raktárban minimalizálják a fűtést.

A Koch Róbert utcai garázsoknál leszerelik a gázórákat.

A Kossuth Lajos utca 7. szám alatt található üzlethelyiséget téliesítik, a fűtést leállítják.

A Nagyatádi Fürdőben a geotermiális fűtés bevezetésével 2023-ban 77 százalékkal csökkenthető a felhasznált földgáz mennyisége, ezzel valamivel több mint 34 millió forint takarítható meg.

Az óvodákban is elengedhetetlen a költségek csökkentése. A Százszorszép és a Napsugár óvodák esetében csoportáthelyezéssel oldanák meg a 2022/2023-as fűtési szezont. A többi óvodában általános, 20 százalékos költségcsökkentést célző intézkedéseket vezetnének be.

A két főzőkonyha gázdíja 3,5 millió forintról 10,5 millióra nőne. A gyermekétkeztetés sajátos helyzetét megvilágítja, hogy a szülők által befizetett térítési díjon és az állami támogatáson felül az önkormányzatnak minden gyermek után 54 ezer forintot kell hozzátenni évente a költségekhez. Az áremelkedések miatt ez az összeg 111 ezer forintra ugrana. Naponta átlagosan ezer adag étel készül, ám ebből 417-et vidéki diákok fogyasztanak, vagyis szinte biztosra vehető, hogy a más településen élők többletköltségét nem fogja tudni átvállalni Nagyatád.

A kulturális központ épületének földgázfelhasználása szintén 90 százalékkal csökkenthető a geotermiális fűtési rendszernek köszönhetően, ezzel csaknem évi bruttó 23 millió forint takarítható meg.

A sportcsarnokot érintő intézkedésekről egyeztetnek az azt használó sportegyesületekkel és iskolákkal, hogy a többletkiadásokból mennyit tudnak vállalni, de az önkormányzat 60 százalékos csökkentést irányzott elő. Egyébként a sportcsarnok fűtési költsége 68 millió forintra nőne évente. Ezt és az uszodát is mindenképpen nyitva szeretné tartani az önkormányzat.

A Mudin Imre Sportcentrumban 20 százalékos költségcsökkentést kell végrehajtani. Ennek a fűtése az eddigi 3,6 millió forintról 10,8 millióra növekedne. Ez ügyben szintén tárgyalnak még a Nagyatádi FC-vel.

A szoborpark és a látogatóközpont épületeiben eddig is temperáló fűtés volt, a költségek tovább nem csökkenthetők.

A turisztikai központ épületében a geotermiális fűtés bevezetésének köszöhetően 90 százalékos költségcsökkentés hajtható végre, ami évente csaknem bruttó 6 millió forint megtakarítást jelent.

A Bertók László Városi Könyvtár épülete heti 1 alkalommal lesz nyitva. A könyvek állagának megóvása érdekében a temperáló hőmérsékletnél valamivel magasabb hőfokot biztosítanának, amivel felére csökkenthető a földgázfelhasználás.

A Korányi Sándor 5. szám alatt található klubházban temperáló fűtés lesz.

A Somogyszobi utcai önkormányzati raktárban a téli időszakban nem lesz fűtés, a vízrendszert leengedik, és a tervek szerint téliesítik az épületet.

A nemrégiben átadott T25 Művészeti Galéria és Közösségi Házban csak temperáló fűtés lesz, ezzel 80 százalékkal csökkenthető a fűtés költsége.

A városgondnokság épületeiben, telephelyein is szükség van a gázfogyasztás átgondolására.

A vásárcsarnok ügyében nagy a dilemma: az épületben vagy csak nyitvatartási időben lesz fűtés, vagy mindig csak temperáló fűtés lesz, így 60 százalékos költségcsökkentés érhető el.

Ugyancsak intézkedéseket kényszerülnek hozni a villamosenergia felhasználásának mérséklésére. A legnagyobb elektromos áram igénye a három fürdőnek van, közülük a strand kérdését egyelőre félretették.

A gyógyfürdőben díjemelés várható, valamint a kültéri medence nyitvatartási idejét csökkentenék.

Az uszodában a napi nyitvatartási idő szűkítésével, a hétvégi egynapos nyitvatartással, díjemeléssel, és a légtechnikai berendezések átszervezésével tudnak spórolni a villamos energián. Itt is nyitott kérdés, hogy az tanrendbe épített úszásoktatást folytató iskolák tudnak-e vállalni és mennyit a többletköltségekből.

Minden közösségi tevékenységnek a kulturális központ és a turisztikai központ helyet tud majd biztosítani, hangzott el az ülésen. Ugyanakkor világossá tették: az önkormányzat elérte a teljesítőképessége határát, sőt, túl is lépte azt.

Évek munkájával kialakítottuk Nagyatádon a közszolgáltatások jól működő rendszerét, ezt nem akarjuk veszni hagyni – hangsúlyozta Ormai István polgármester. – Ha az előzetes elképzelések szerint képesek leszünk takarékoskodni, még akkor is 50 millió forintos többletkiadással kell számolnunk.

A témában több kérdés vetődött fel, Ludas László alpolgármester például rámutatott: a helyzet nem pusztán nagyatádi probléma, központi segítség nélkül sorra mehetnek csődbe az önkormányzatok. Kérdésére, hogy várható-e állami kompenzáció, Ormai István annyit tudott válaszolni: egyebek között a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is ezen fáradozik, ám egyelőre senki nem tudja, mikor és milyen mértékű kormányzati segítségre számíthatnak a települések.

A tervezett intézkedésekről a következő időszakban egyeztetnek az intézmények vezetőivel és szakembereivel, a végső javaslatokat várhatóan két hét múlva terjesztik a képviselő-testület elé, és október 1-vel vezetik majd be azokat.

Megosztás